Tjejzonen öppnar i Örnsberg

Några av Tjejzonens "storasystrar" som stöttar och peppar flickor som behöver hjälp. Fr v Lisa Bysell, Frida Danielsson, Julia Wikström, Jenny Lilja, Jannica Tollén, Pernilla Salo.
Några av Tjejzonens "storasystrar" som stöttar och peppar flickor som behöver hjälp. Fr v Lisa Bysell, Frida Danielsson, Julia Wikström, Jenny Lilja, Jannica Tollén, Pernilla Salo.
Sveriges största stödorganisation för flickor och kvinnor – Tjejzonen – har flyttat från innerstan till Örnsberg.
– Man kan söka till oss för nästan allt; från en känsla att något är fel till ångest, ätstörningar och situationer i hemmet och skolan, säger verksamhetschefen Lotta Zetterqvist.

Den ideella organisationen Tjejzonen har tidigare huserat på Kungsholmen, men har nu flyttat till Jakobsdalsgatan 9 i Örnsberg.

– Vi har nu större lokaler, vilket gör att vi kan hålla fler volontärutbildningar och därigenom stötta ännu fler tjejer, säger Andrea Thiger, kommunikatör på Tjejzonen.

Tjejzonen har funnits sedan 1998 och jobbar med att stötta tjejer i åldrarna 10-25 år genom så kallade storasystrar. Storasystrar är volontärer som ställer upp och lyssnar, stöttar och peppar flickorna genom chatt, skypesamtal eller träffar på plats.

I fjol hade organisationen omkring 7 000 kontakter i de olika stödverksamheterna.

– Jag tror att det kan vara en lägre tröskel att ta kontakt med oss. Det kan bero på att man kan vara anonym i vår chatt, det gör att många vågar testa saker med oss som de inte vågat berätta för någon annan. Sedan finns vi tillgängliga på kvällarna 20-22 när ångesten lan vara som värst, säger Lotta Zetterqvist i en kommentar.

I går måndag var första dagen för Tjejzonen kontoret på Jakobsdalsgatan. Samma dag presenterades Stockholmsenkäten, där elever i årskurs nio och årskurs 2 på gymnasiet fått svara på frågor om droger, psykisk hälsa och brott. Enkäten visar att den psykiska ohälsan bland unga flickor är utbredd.

Drygt fyra av tio flickor i årskurs två i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö uppger att de känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför. Det är mer än dubbelt så många som pojkarna. Drygt hälften av flickorna har svårt att somna en gång i veckan eller oftare. 37 respektive 39 procent av gymnasieflickorna i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen säger att de skulle vilja ändra mycket på sig själva.

Vill du ta veta mer om Tjejzonen och hur du kan få hjälp? Kolla in deras webbplats www.tjejzonen.se