Cirkustjur slickade barnbarn i örat

En av Cirkus Maximums tjurar gillar att tugga på handväskor och att slicka på barn - något som rönt stort missnöje.
En av Cirkus Maximums tjurar gillar att tugga på handväskor och att slicka på barn - något som rönt stort missnöje.
Monica Englunds barnbarn blev vettskrämda när en stor tjur på cirkus Maximum envist stack in mulen i deras loge under ett husdjursnummer.

– Allt blev kladdigt. Han dreglade i popcornen och slickade på ungarna, säger Monica Englund.

Monica Englund brukar gå på cirkus med sina barnbarn, men efter måndagens föreställning med Cirkus Maximus i Tyresö har hon fått nog. Under ett nummer med husdjur blev hon och barnbarnen, 4,5 och 7 år gamla, utsatta för en dregelattack.

– En jättelik tjur stack in sin mule och dreglade i popcornen. Den tuggade på min handväska och slickade på ungarna. En av dem blev till och med slickad i örat. Allt blev kladdigt.

Monica Englund berättar att hon försökte fånga artisternas uppmärksamhet, men utan att lyckas. Och när hon försökte putta bort den våta jättemulen kom den envist tillbaka.

– Barnbarnen var jätterädda. Och vi satt i en loge så vi kunde inte bara resa oss och gå därifrån. Vi satt inklämda med tjuren, berättar Monica Englund.

I pausen försökte hon få tag på servetter för att torka av sig och barnbarnen, men när hon inte hittade några, eller någon att fråga, gick hon hem.

Så här i efterhand menar hon att det är tur att det inte slutade på något annat sätt.

– Man måste ha uppsikt över djur på cirkus. Man kan inte vara hundraprocentigt säker på vad ett stort djur kan göra, säger hon.

På Cirkus Maximum har man erbjudit Monica Englund nya cirkusbiljetter – något hon tackat nej till. I stället ska hon få pengarna tillbaka.

Helena Schicht, turnéledare på cirkus Maximum, menar att det är första gången något sådant hänt.

– Vi bytte placering på tjurarna för några veckor sedan för att de inte skulle tugga på några kablar. Vi har haft 40 föreställningar sedan dess utan att något hänt. Men nu får vi diskutera om vi ska byta tillbaka och hålla ordentlig koll på kablarna, säger hon.

Vad är det för tjurar?

– Det är kastrerade tjurar. Det är därför de blir så stora. Men det är en ordentligt stor ko, en megako modell större, säger hon.

Är ni säkra på att det inte hade kunnat sluta värre än det gjorde?

– De är ju jättesnälla. Men det är klart att det handlar om levande varelser, så det finns inga hundraprocentiga garantier. Även en gullig kattunge kan klösa. Men de här kossorna är inte aggressiva på något sätt, säger hon.

Vill du säga något till Monica Englund och hennes barnbarn?

– Det är synd att de gick därifrån. Vi försöker alltid hjälpa till om det skulle hända något. Nu fick vi ju inte en ens en chans. Vi hade kunnat ge dem nya popcorn, säger Helena Schicht.