Tjurkalven på Grävelsta blev en Viking

Gården Grävelsta drivs av Rose-Marie och Roger Billefält. Grävelsta ligger mellan Vallentuna och Upplands Väsby ca 3 mil norr om Stockholm.
Rose-Marie Billefält inne i kalvboxen på Grävelsta.
Det kom mängder med förslag när vi bad er läsare om hjälp att döpa den tjurkalv som kom till världen på Grävelsta gård i måndags.
En frisk och pigg liten kille som lantbrukarparet Rose-Marie och Roger Billefält nu bestämt ska få heta Viking.

Det är kalvningstider på Grävelsta gård och i måndags kom säsongens fjärde kalv till världen. Lika svart och lurvig kille som sin mamma Emma står han nu står i en egen kalvbox tillsammans i gårdens ladugård.

Dagen därpå bad vi er läsare om hjälp på Facebook med att föreslå namn på kalven. Engagemanget var stort i kommentarstråden och Ferdinand det vanligaste förslaget. Andra namn var Anton, Lilleman, Mohombi, Ruben och Svarten.  Och en del kanske inte riktigt var på allvar, som Putin, Eminem, Rambo och Praktfulla Pontus.

Kolla in kalven

Nu har Roger och Rose-Marie Billefält på Grävelsta valt ut sin favorit och den tre dygn gamla kalven får heta Viking.

– Folk får gärna komma och titta på honom på lördag när vi har butiken öppen, hälsar Rose-Marie. 

Hur ser då lille Vikings framtidsutsikter ut? Jo, han kommer att hänga med sin mamma och dia henne fram till september. I maj släpps alla djuren ut på bete och återvänder inte till ladugården förrän till hösten.

Om några veckor övergår han från tjurkalv till  så kallad stut.

Kastrering

– Han ska kastreras inom två månader från det han är född. Det är för att vi inte kan ha flera tjurar än avelstjuren i ladugården, säger Rose-Marie.

Om ett par år gör Viking sin sista resa till slakteriet. Men innan dess har han haft ett bra liv på den ekologiska gården.