ANNONS

Tjuv greps efter inbrott i Vaxmora

Brottsplatsundersökaren Ingvar Green säkrar spår från gärningsmännen efter inbrottet i Vaxmora.
Brottsplatsundersökaren Ingvar Green säkrar spår från gärningsmännen efter inbrottet i Vaxmora.
Polisens satsning på en inbrottsgrupp har lett till fler lösta brott.

När Lokaltidningen Mitt i kom på besök förra veckan gick larmet och vi hamnade mitt i hetluften när en inbrottstjuv greps efter att ha brutit sig in i en villa i Vaxmora.
ANNONS

För ett år sedan tillsatte Norrortspolisen en särskild inbrottsgrupp bestående av godsspanare, utredare och tekniker. Det har gett resultat. Under förra året redovisades 40 inbrottsärenden för åklagare jämfört med 25 året innan.

I onsdags gav sig Mitt i:s reporter till polishuset i Sollentuna för att följa godsspanarna i deras arbete. Det tog inte lång tid innan vi fick se gruppen in action.

Efter en titt på insamlat stöldgods stötte vi på teknikerna som var på väg att rycka ut till Vaxmora där deras kollegor lyckats fånga en misstänkt inbrottstjuv. Mitt i följde med till brottsplatsen.

– Det är inte många som grips. Villainbrott går otroligt snabbt och på ett par minuter är inbrottstjuvarna på väg därifrån, så det är sällan som polisen hinner fram eller att någon ser något, säger Lennart Segerqvist, förundersökningsledare för inbrottsgruppen.

I det här fallet hade ett vittne slagit larm när inbrottet pågick och en patrull hann fram och ertappade en misstänkt på bar gärning.

Hittills i år har 87 villainbrott anmälts i Sollentuna.

– Sollentuna och Upplands Väsby har varit hårt belastade under maj. Vi vet inte om det är lokala förmågor eller om de är inresta, säger Ingvar Green, brottsplatsundersökare som metodiskt säkrade spår i den genomsökta villan.

Personen som greps vid inbrottet i Vaxmora var en tonårspojke från Sollentuna. Polisen misstänker att minst en till gärningsman låg bakom inbrottet.

– Vi har säkrat en hel del spår och tror att vi kommer att kunna fälla även den andra gärningsmannen, säger Ingvar Green.

ANNONS

Gärningsmännen hade hade bråttom från platsen att de lämnade kvar en bil fullastad med stöldgods. Godsspanarnas uppgift blev att kontrollera i fall det fanns saker från andra inbrott i bilen.

– Griper vi en inbrottstjuv så är det sällan som den har begått ett enda inbrott, säger Lennart Segerqvist.

Denna gång gick godsspanarnas arbete fort. Allt gods i bilen tillhörde villan och på några minuter lyckades de hitta en ägare till den falskskyltade flyktbilen.

Tonårspojken är nu misstänkt för grov stöld. Eftersom att han är så ung har ärendet lämnats över till ungdomsgruppen och förundersökningsledaren Charlotte Ericson. Enligt henne är det ovanligt att så unga personer begår villainbrott.

Vi har säkrat en hel del spår och tror att vi kommer att kunna fälla även den andra gärningsmannen.Ingvar Green, polisen