Tjuv hade nycklar till hem på Östermalm

Den äldre mannen har gripits flera gånger med nycklar till hem på Östermalm, där han åtalats för att ha gjort inbrott.

Polisen har ingen aning om hur mannen får tag på nycklarna.

Mitt i natten den 4 augusti vaknar dottern i familjen av att larmet går i bostaden på Strandvägen, enligt åtalet i Stockholms tingsrätt.

Dottern ser då en man som sedan flyr från bostaden.

Polisen kommer till Strandvägen för att ta en anmälan, men får då larm om ytterligare ett inbrott hos en person som bor en bit bort på Strandvägen. Där har man tagit fast en man i 70-årsåldern – och polisen griper mannen, som misstänks för båda inbrotten.

När polisen visiterar mannen hittar man en stor nyckelknippa.

– Han har då på sig nycklar till dörren och gallergrinden till den första bostaden på Strandvägen. Han har även nycklar som tillhör den föreningen, säger kammaråklagaren Thomas Rickardsson.

Mannen vill i förhör inte berätta hur han har fått tag på nycklarna. I förhör ska han ha sagt att han bara har hittat dem någonstans.

– Var, när och hur han har fått tag på de nycklarna vet vi inte. Han vill inte ens vidgå att han har varit i den första lägenheten, säger Thomas Rickardsson.

Den åtalade mannen dömdes dock så sent som 2014 för försök till grov stöld efter ett annat inbrott på Östermalm. Även då hade mannen nycklar till ytterporten, och till en lägenhet i den fastigheten.

Inte heller polisen vet hur mannen skulle ha fått tag på bostadsnycklar. Det berättar Thomas Bäckström som är förundersökningsledare för inbrotten på Strandvägen. Mannen är dock känd för polisen sedan tidigare.

– Vad vi vet begår han bara inbrott på Östermalm. Han verkar kunna kvarteren där.

Hur vanligt är det att inbrottstjuvar har nycklar till sina offer?

Fastighetsskötare blir ibland av med sina nycklar. Och kriminella brukar ha en del nycklar på sig när vi griper dem. Men då är det mest till källare och andra gemensamma lokaler, inte till bostäder.

Mannen åtalas nu för två fall av försök till grov stöld eftersom han inte hade något stöldgods på sig vid gripandet på Strandvägen. Lokaltidningen Mitt i har sökt mannens försvarsadvokat.

Fakta

167 inbrott till september

Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siffror för januari till och med augusti är 2015 det värsta inbrottsåret någonsin på Östermalm.

Anmälda bostadsinbrott Östermalm januari-augusti:

2015: 167

2014: 139

2013: 86

2012: 89

2011: 75