Tjuv lämnade dna-spår

Douglas, Monica och Christer såg direkt att något var fel när de kom hem från landet och utemöblerna hade flyttats. Inne i huset var garderober, lådor och skåp genomsökta.
Douglas, Monica och Christer såg direkt att något var fel när de kom hem från landet och utemöblerna hade flyttats. Inne i huset var garderober, lådor och skåp genomsökta.
När Monica och sonen Douglas kom hem märkte de direkt att något var fel. Ett fönster på baksidan var borta och hela huset genomsökt.

En kvarglömd skruvmejsel med dna på gjorde att tjuven kunde dömas.

I oktober, efter några dagar på lantstället, kom Douglas, Monica och Christer hem till villan i norra Sollentuna. Men något stod inte rätt till.

– Direkt när vi körde in på uppfarten såg vi att utemöblerna stod på fel ställe. Jag minns att mamma sa: ”Oj, här har det hänt något”, säger Douglas.

Inne i huset var det stökigt. Tjuven hade sökt igenom alla garderober, byrålådor och köksskåp och dessutom vräkt ut det mesta av innehållet på golvet. Tv:n hängde på trekvart, men den hade tjuven inte lyckats få med sig.

– Däremot min farfars slipsnål, säger Christer.

– Och min mormors guldarmband. Det mesta går att ersätta, men inte de sakerna, säger Monica.

Familjen, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen, har råkat ut för inbrott förr, men det var 16 år sedan. Efter den gången skaffade de brytbleck till fönster och dörrar och ytterdörren går inte att öppna utan nyckel, varken inifrån eller utifrån.

Men den här gången bröt tjuven loss fönsterlisterna i altandörren och lyfte ut hela fönstret.

– Man blir arg för att de tagit sig in. Vi trodde att vi var säkra med brytbleck. Samtidigt är vi luttrade och tänker: Vad ska vi göra nu för att de inte ska lyckas? Vi får limma fast alla fönster, säger Monica.

I februari märkte en man i Täby hur någon försökte bryta sig in hos honom.

När tjuvarna försvann, ringde han polisen. En polishund kunde snart spåra upp männen som låg och tryckte i en friggebod i närheten.

– Efter gripandet topsades de, säger Kjell Ryderling, kriminaltekniker vid polisen.

Och i polisens register över brottsplatser med dna-spår fick man träff – tre gånger.

Hemma hos familjen i Sollentuna fanns en av tjuvarnas dna på en kvarglömd skruvmejsel. Vid ett inbrott i Hässelby hade han rökt en cigarett och fimpat i bostaden. I en skogsdunge i Tumba hittades mannens strumpor samt stöldgods från ett inbrott i närheten.

För en vecka sedan dömde Attunda tingsrätt mannen för tre inbrott och inbrottsförsöket i Täby.

– Hans dna fanns på alla brottsplatserna. Därför är det enormt viktigt med grundliga brottsplatsundersökningar och att vi topsar alla som kommer in misstänkta för brott, säger Kjell Ryderling.

Inbrottstjuven dömdes till ett års fängelse och utvisning. Själv nekade han och gav andra förklaringar till hur hans dna kan ha hamnat på brottsplatserna, men tingsrätten trodde honom inte.

Christer och resten av familjen är glada för att tjuven har dömts.

– Vi är tacksamma för polisens arbete. Det känns skönt att de lyckats. Förhoppningsvis blir det en signal till andra att man faktiskt kan åka fast för inbrott, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den dömde mannens advokat.

Fakta

Bara var 20:e inbrott klaras upp

Brottsförebyggande rådet uppskattar att 75 procent av alla bostadsinbrott anmäls.

Det hänger samman med att polisanmälan krävs för att få ersättning från försäkringsbolag.

Däremot är det få inbrott som klaras upp. I ungefär 5 procent av alla anmälda fall hittar polisen tjuven.

I Sollentuna anmäldes 215 inbrott och 43 försök till inbrott under 2014.

Källa: BRÅ