Min lokala hjälte

Tjuv med kniv var kvar i närområdet

Leo Harju, i knät på sin kusin Nicolai Durban, ringde SOS Alarm när en knivbeväpnad tjuv försökt bryta sig in i Sturebyvillan.
Leo Harju, i knät på sin kusin Nicolai Durban, ringde SOS Alarm när en knivbeväpnad tjuv försökt bryta sig in i Sturebyvillan.
När Leo, 9, kom hem från skolan hade en knivbeväpnad tjuv nyligen lämnat huset. Men SOS Alarm ville inte ta emot hans larmsamtal.

– Hade de lyssnat på honom hade polisen kanske hunnit gripa tjuven, säger Leos pappa.

Det var för drygt två veckor sedan som tjuven försökte bryta sig in i Sturebyvillan där Leo Harju bor med sina föräldrar.

Hans kusin Nicolai Durban som var hemma konfronterade tjuven och följde sedan efter. Men när mannen drog kniv och sprang emot honom backade han undan

Eftersom Nicolai inte kan svenska larmade 9-årige Leo Harju SOS Alarm när han en kort stund senare kom hem från skolan. Men larmoperatören ville inte ta emot hans samtal.

– Jag kom fram till en tjej, men hon sa att jag skulle ringa 114 14, berättar Leo som aldrig tidigare hade hört talas om polisens växelnummer.

– Vi har fått lära oss i skolan att man ska ringa 112, säger han.

Leos pappa, Roger Harju, är förbannad på att SOS Alarm hänvisade Leo vidare.

– Poliserna som kom hit tyckte att det var väldigt dåligt gjort. Hur kan de begära att en 9-åring ska sitta och välja rätt mellan olika tonval när en knivbeväpnad man befinner sig i området, säger han.

Roger Harju tror att tjuven hade kunnat gripas om polisen skickats ut direkt.

– Nu gick en massa dyrbar tid till spillo. Leo ringde mig, han fattade inte riktigt vad han skulle göra. ”Det är bara en massa vuxenröster”, sa han.

Anders Klarström, presstalesman för SOS Alarm, beklagar att Leo inte fick hjälp, men säger att varje larm bedöms utifrån hur akut det är.

– Det kan vara svårt att se var gränsen går ibland. Är brottet över och förövaren försvunnen så är det 114 14 som gäller. Men finns det en möjlighet att gripa förövaren tack vare ett snabbt ingripande, då är det 112.

Han är 9 år, är det inte en viss pedagogik att hjälpa till när ett barn ringer?

– Jo, absolut, men vi ska behandla alla lika oavsett ålder, etnicitet eller annat. Någonting har gjort här att operatören inte har uppfattat att det är en akut situation.

Anders Klarström uppmanar Leos familj att höra av sig till SOS Alarm för att reda ut vad som hänt.

– Den här pojken har gjort så rätt han kan egentligen. Han har visat tåga och civilkurage. Då är det synd att han inte har fått den hjälp han kanske borde ha fått, säger han

Vi har fått lära oss i skolan att man ska ringa 112.Leo Harju, 9 år

Fakta

Flera nummer att välja på

Larmnumret 112 ska användas vid brand, om någon skadas i en olycka, plötsligt faller ihop eller andra nödsituationer som kräver omedelbar hjälp av ambulans, brandkår eller polis.

Numret 114 14 ska användas för icke akuta polisinsatser.

För sjukvårdsrådgivning används numret 1177.

113 13 är nummer för information vid allvarliga olyckor och kriser.

Källa: SOS Alarm