Tjuv misstänks ha kidnappat pojke

Mannen bröt sig in i villan och ska under knivhot ha tvingat en 17-årig pojke att avslöja var familjens smycken fanns.

Sedan misstänks tjuven ha kidnappat pojken – och tvingat honom att dricka whisky och ­senare röka marijuana i en koloni­stuga.

En morgon i juli fördes en 17-årig pojke till ett koloniområde i Bromma. Detta efter att en 36-årig man hade brutit sig in i familjens villa och misstänks ha tvingat pojken att följa med – efter att ha kommit över smycken till ett värde av 135 000 kronor.

Dramat började tidigt på morgonen då den påverkade mannen tittade i brevlådor i ett villakvarter i Bromma. I polisförhör har han berättat att han upptäckte en tjock bunt post i en av dem. Eftersom breven såg ut att ha legat där ett tag bestämde han sig för att bryta sig in i huset där brevlådan stod.

Med en kofot fick han upp ett källarfönster och kröp in.

Men huset var inte tomt. I villan låg en 17-årig pojke och sov – hans föräldrar var bortresta. Pojken hörde ljud, steg upp och mötte inbrottstjuven i köket. Tjuven plockade då enligt åtalet upp en kökskniv och tvingade 17-åringen att visa var familjens guld och smycken fanns.

Efter att mannen brutit upp smyckeskrinen ska han ha sagt att han och pojken ”skulle ta några järn” tillsammans. Tjuven hällde upp whisky och sa åt 17-åringen att dricka. Sedan ska han ha sagt åt pojken att följa med honom hem.

Det var början på mardrömsnatten för pojken.

De satte sig på mannens moped och körde iväg. På vägen mötte de en bekant till 36-åringen. De stannade till och mannen ska enligt förundersökningen ha gjort upp en affär om att få köpa ett avsågat hagelgevär av den bekante.

Sedan fortsatte resan till koloniområdet i Bromma där en kvinna som kände 36-åringen befann sig. Efter ett tag försvann mannen kort för att återvända med det avsågade geväret som han enligt förundersökningen sa var laddat.

Mannen ska sedan ha tvingat 17-åringen att röka tre pipor med marijuana innan pojken till slut fick gå hem.

36-åringen har i polisförhören erkänt inbrottet och stölden, som rubriceras som grov stöld. Men han nekar till grovt människorov som han också är åtalad för.

I stället har han beskrivit det det som att han och pojken blev kompisar direkt och att pojken följt med självmant för att bevisa att han inte tänkte ringa polisen.

– Jättekonstigt, men så var det, har 36-åringen sagt i förhören.

Pojken har i polisförhören tvärtom berättat hur han varit livrädd för den beväpnade och påverkade mannen och därför gjorde som han blev tillsagd.

Smyckena ska tjuven ha sålt dagen efter inbrottet. Enligt mannen fick han 5 000 kronor för bytet. Men ett halsband behöll han. Samma halsband han hade runt halsen då han greps.

Mannens advokat säger att hans klient erkänner inbrott i ett hus som han trodde var tomt. Advokaten säger även att mannen inte tror att 17-årigen varit rädd eller känt sig hotad.

Domen meddelas i morgon, onsdag.

Till det här kolonistugeområdet ska pojken ha förts av tjuven som brutit sig in i familjens hus.