Tjuv poserade med stulna motorcyklar

Botkyrkabon på en stulen crossmotorcykel.
Botkyrkabon på en stulen crossmotorcykel.
Botkyrkabon stal ­elva motorcyklar runt om i Stockholm.

Sedan poserade han med nästan alla på Facebook.

Det blev viktig bevisning som fick mannen fälld i tingsrätten.

De elva motorcyklarna stals vid sex olika tillfällen mellan den 26 juni och 26 augusti, i Upplands Väsby, Haninge, Täby och Skarpnäck. De flesta stals genom inbrott.

Den nu dömde Botkyrkabon, som är i 20-årsåldern, nekade i tingsrätten till stöld. Detta trots att åklagaren kunde lägga fram både foton och filmer med mannen tillsammans med stulna motor­cyklar. På en av bilderna poserar mannen med bland annat en stulen crossmotorcykel på Face­book.

– Du har ny cross varje dag, skrev en av hans Facebookvänner i kommentarsfältet bredvid bilden där mannen pekar finger medan han grenslar en rödvit motorcykel.

I tingsrätten medgav mannen att han suttit, kört och poserat på crossarna, men att han inte vetat att de varit stulna.

Enligt Botkyrkabon själv är han känd bland sina vänner för sitt stora motor­intresse. Därför har det hänt att kompisar bett honom att titta på deras motorcyklar, och ibland provköra dem. Så har också varit fallet här.

Men Södertörns tingsrätt tror inte på den förklaring som mannen ger och skriver i sin dom:

”Mot detta talar emellertid att hans telefon varit uppkopplad mot varje brottsplats i målet och bilder på honom tillsammans med motorcyklarna varit utlagda på hans Facebook-konton, i vissa fall omedelbart efter stölderna.”

Det finns ingen teknisk bevisning som direkt binder mannen till platserna för stölderna. Men utöver filmerna och fotografierna har åklagare och polis kartlagt att mannens mobiltelefon kopplat upp sig nattetid vid master i närheten av stöldplatserna. Sedan har telefonen återvänt till hemmaområdet i norra Botkyrka.

Mannen har nu dömts till fängelse i två år och tre månader. En viktig bidragande orsak till det stränga straffet är att mannen också gjort sig skyldig till grov misshandel av en annan intern när han satt i fängelse i våras.

Övervakningskamerorna visade hur mannen hällde kokhett vatten över den andre internen som satt och tittade på tv. Botkyrkabon har uppgett att han handlade i nödvärn, men enligt tingsrätten finns det inget på övervakningsbilderna som talar för detta.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala en halv miljon kronor i skadestånd för bland annat stölderna och misshandeln.

Tidningen har sökt mannens försvarsadvokat för en kommentar, utan framgång.