Tjuv poserade på stulen motorcykel

BIlden användes som bevis i rättegången.
BIlden användes som bevis i rättegången.
En man i 20-årsåldern döms för att ha stulit elva motorcyklar vid olika inbrott i bland annat Täby.

Viktig bevisning blev hans egna bilder på Facebook där han poserade med motorcyklarna.

De elva motorcyklarna stals vid sex olika tillfällen mellan den 26 juni och 26 augusti i år, i Väsby, Haninge, Täby och Skarpnäck.

Trots att åklagaren lade fram både foton och filmer där mannen syns tillsammans med de stulna motorcyklarna har den nu dömde Botkyrkabon, som är i 20-årsåldern, hela tiden nekat till brott.

På en av bilderna poserar mannen med bland annat en stulen cross på Facebook.

– Du har ny cross varje dag, skrev en av hans Facebookvänner bredvid bilden där mannen pekar finger medan han grenslar en rödvit motorcykel.

I tingsrätten medgav mannen att han suttit, kört och poserat på crossarna, men han hävdade samtidigt att han inte vetat om att de var stulna.

Han påstod att kompisar bett honom titta på deras motorcyklar.

Någon teknisk bevisning som binder mannen direkt till platserna för stölderna finns inte. Men åklagare och polis har utöver filmerna och fotografierna kartlagt att mannens mobiltelefon kopplats upp nattetid vid master i närheten av stöldplatserna.

Sedan har telefonen återvänt till hemmaområdet i norra Botkyrka.

De bevisen räckte för att mannen skulle dömas av Södertörns tingsrätt till fängelse i två år och tre månader. En bidragande orsak till det stränga straffet är att mannen också döms för att ha hällt kokhett vatten över en annan intern när han satt i fängelse i våras.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala en halv miljon kronor i skadestånd för bland annat stölderna och misshandeln.

Tidningen har sökt mannens försvarsadvokat för en kommentar, utan framgång.