Tjuv slog till direkt vid dagis

Cecilia Jönsson Nöbbelin drabbades av inbrott i bilen när hon hämtade sin son från skolan.
Cecilia Jönsson Nöbbelin drabbades av inbrott i bilen när hon hämtade sin son från skolan.
Tjuven krossade bilrutan, tog väskan och försvann från platsen.

Cecilia Jönsson Nöbbelin är en av flera drabbade föräldrar.

– På bara några minuter var väskan borta.

Bilarna kommer och går på parkeringen. Det är dags för föräldrar att lämna sina barn på förskolan och skolan som ligger i Vistaberg.

Cecilia Jönsson Nöbbelin har precis sagt hejdå sitt ena barn på Vistaskolan, och i dag gick det bra. Väskan är kvar, bilen är hel. Men för bara någon vecka sedan var situationen annorlunda.

– Jag skulle hämta upp min son vid klockan två här. Och jag tänkte just på att gömma väskan lite med tanke på stöldrisken.

Innan hon lämnade bilen valde hon att lägga väskan under passagerarsätet, så att den bara halvt var synlig.

– Jag var bara borta i några minuter så de har sett mig komma. De måste till och med ha sett mig gömma väskan.

När Cecilia Jönsson Nöbbelin och hennes son kom till bilen möttes de av glassplitter på marken – ena fönsterrutan var sönderslagen. Tjuvar hade stulit handväskan.

– Jag hade tack och lov mobilen i fickan och ringde och spärrade allt. Senare fick jag veta att tjuvarna försökt ta ut pengar fem minuter efter att de stal väskan.

Väskan fick hon tillbaka – en lärare på skolan hittade den utkastad längs med Hageby allé.

Men erfarenheten har gjort att hon tänker sig för nu.

– Det var en dyr och tidskrävande läxa. De fick 600 kronor som jag hade kontant i väskan. Medan jag fick betala självrisk och fick merarbete med att byta ut rutan, säger Cecilia Jönsson Nöbbelin.

Hon är inte ensam om att ha råkat illa ut. Bara på den stunden Lokaltidningen Mitt i befinner sig på parkeringen är det ytterligare en förälder som berättar att hon råkat illa ut för samma sak. Rutan krossades på bilen, och väskan stals.

Kirsi Pihl är förskolechef för verksamheterna Vista, Vistaberg och Glömsta.

– Så fort vi fick veta om inbrotten så valde vi att informera alla föräldrarna i förebyggande syfte.

Varken personalen eller föräldrarna har sett någon som verkar misstänkt utanför förskolan.

Totalt har fyra personer drabbats av inbrott i bil hittills i år vid förskolorna i Huddinge, enligt polisens statistik. I Tullinge, Botkyrka, har tjuvarna slagit till hela tolv gånger.

– Det verkar vara någon slags konstellation av gärningsmän som åker runt, säger Anna Schelin vid Huddinge närpolis.

Bekymren för den som drabbas kan bli ännu värre, menar hon – om tjuvarna får tag på nycklar vid inbrottet så kan de genom bilens registreringsnummer ta reda på hemadressen.

– Då måste man snabbt byta ut låset hemma så att man inte råkar mer illa ut. Och spärra sina kontokort, säger Anna Schelin.

Framför allt tycker hon det är viktigt att man inte lämna väskor i bilen. Något som en del personer gör, exempelvis vid Ågesta friluftområde.

– Det har varit åtta inbrott vid Ågesta hittills i år. Folk åker skidor och lämnar saker i bilarna. Samma sak gäller som alltid: Lämna inte värdesaker synligt i bilen, säger Anna Schelin.