Tjuv stal id-kort och fick ut droger

Tjuven stal inte bara Solveigs handväska utan också hennes identitet. Hon förstod att något var fel när den första räkningen för läkarbesök kom med posten. Åtta till skulle dimpa ned i brevlådan kort därefter.
Tjuven stal inte bara Solveigs handväska utan också hennes identitet. Hon förstod att något var fel när den första räkningen för läkarbesök kom med posten. Åtta till skulle dimpa ned i brevlådan kort därefter.
Då Solveig Hörnfeldts handväska blev stulen spärrade hon alla kort.

Men det hindrade inte tjuven från att använda hennes id-kort för att få narkotikaklassad medicin utskriven.

Nu har hon anmält nio vårdcentraler som låtit sig luras.

”Jag behöver något lugnande, min far ligger för döden på Karolinska sjukhuset”.

Id-tjuven drog samma vals varje gång. Nio gånger på en dryg månad lyckades hon lura läkare på olika vårdcentraler att skriva ut Imovane. Det är en lugnande medicin som innehåller den narkotikaklassade substansen zopiklon.

Till sin hjälp hade hon ett stulet id-kort som tillhörde Solveig Hörnfeldt från Stureby.

Allting började med att någon stal Solveigs handväska när hon var på gymmet. Hon spärrade alla kort direkt. Någon vecka senare kom första beviset på att allt inte stod rätt till.

– Plötsligt damp det ner en räkning från en vårdcentral på ­Södermalm. Sedan kom det fler från Årsta, Bagarmossen och Farsta. Varje gång var jag tvungen att åka dit för att bevisa att det inte var jag för att räkningen skulle rivas, säger Solveig Hörnfeldt.

Hon polisanmälde händelserna. Men varken polisen eller vårdcentralerna lyckades göra något åt kvinnan som turnerade runt med Solveigs id-kort.

På Capio vårdcentral, som kvinnan besökte flera gånger, säger kommunikationschefen Henrik Brehmer att de har informerat andra vårdcentraler när de fått reda på vad som hänt.

Ändå kunde kvinnan slå till igen.

– Sedan dess har vi skärpt våra id-kontroller, men man måste komma ihåg att vår utgångspunkt är att alla som kommer till oss ska få hjälp.

Men att spärra sin identitet helt går inte, enligt polisen Ann-Helena Lindeborg som utreder Solveigs ärende.

– Ett personnummer går ju alltid att använda, om jag ska vara helt ärlig, säger hon.

Polisen lade till en början ner förundersökningarna mot kvinnan. Men så hände det något. Kvinnan fångades på film när hon hämtade ut ett recept Tyresö i september. Snart därefter kunde hon gripas.

Just nu sitter hon häktad i väntan på ett åtal.

– Det känns bra att historien ska få ett slut. Det har varit en väldigt jobbig tid, säger Solveig Hörnfeldt.

Enligt statistik från polisen har ett 60-tal fall av urkundsförfalskning anmälts hittills i år – det vill säga brott där någon med hjälp av en annan persons körkort, pass eller annat id-kort skriver på papper eller uppger sig vara någon annan än den man är.

Jag behöver något lugnande, min far ligger för döden på Karolinska.Id-tjuven

Fakta

Spärra id-kortet hos Skatteverket

På Skatteverkets hemsida står det att försvunna id-kort ska anmälas till dem. Har det blivit stulet ska man dessutom göra en polisanmälan.

När id-kortet är spärrat kan man normalt inte använda det till kreditköp vilket brukar vara det vanligaste brottet.

Ett personnummer kan inte spärras helt och hållet.

Källor: Skatteverket, Polisen