Fräcka koppartjuvar härjar i trädgårdarna

Polisen har fått in anmälningar om fem stölder från trädgårdar på Lidingö under påsken, i samtliga fall föremål i koppar och gjutjärn.
Polisen har fått in anmälningar om fem stölder från trädgårdar på Lidingö under påsken, i samtliga fall föremål i koppar och gjutjärn.
Tre stora koppargrytor som stått i fred på tomten i tjugo år stals på skärtorsdagen. En person hoppade över staketet och vräkte ut barnbarnens vårplantering på marken.

Det är en av fem stölder från Lidingöträdgårdar under påsken.

Det var mitt på eftermiddagen på skärtorsdagen som tjuvar stal tre koppargrytor från en tomt i Mosstorp. En person klättrade över staketet, gick fram till grytorna, välte ner dem på marken och vräkte ut det nyplanterade innehållet på gräsmattan. Sedan baxade han grytorna till en liten vit skåpbil som väntade runt hörnet.

En granne som tittade ut genom köksfönstret just när det hände lyckades anteckna registreringsnumret till bilen och kom över och berättade vad som just hänt. I huset fanns den kvinna som bor där, barnbarn och barnbarnsbarn.

– Det skedde 15.06 och var över på någon minut. De hade helt klart rekat och tittat ut var de skulle slå till, man stannar inte bara så där och kliver in och tar något sådant här, säger Mosstorpsbon, som inte vill att tidningen skriver ut hans namn.

För familjen i Mosstorp var det en tråkig start på påsken, och för de barnbarn som nyligen planterat lökarna i grytorna var det extra ledsamt.

– Det är för djävligt. Man blir upprörd, ledsen och förbannad. Nu ligger vårlökarna utvräkta på gräset. Barnen blev upprörda och grät, de skulle ha fått följa blommorna när de växte upp och spirade. Nu förstörde tjuvarna vårglädjen för oss, säger han.

Koppargrytorna var från Skultuna, mätte cirka 60 centimeter i diameter och vägde vardera cirka sju kilo.

Enligt Tomas Lundgren, kommunpolis på Lidingö, har det skett fem liknande stölder ur trädgårdar på Lidingö under påsken, ytterligare en i Mosstorp, två i Skärsätra och en i Herserud.

– Det har varit motsvarande blomkrukor i gjutjärn eller koppar. Som med allt stöldbegärligt gäller det att man försvårar för tjuven. Har man till exempel lås på cykeln bör det användas och en dyr grill förvaras på ett säkert sätt, säger han.

Händelsen i Mosstorp är polisanmäld och det finns bilnummer, vittnesuppgifter, en tappad handske och fotspår.

Tomas Lundgren, kommunpolis på Lidingö, tycker att det verkar vara en bra början.

– Rent allmänt ska en förundersökning inledas om det finns förutsättningar för att kunna utreda, det är ett beslut av den som handlägger ärendet. Men ett registreringsnummer är en materiell förutsättning och en betydligt bättre utgångspunkt än inga uppgifter. Om det sedan kommer fram att det är en stulen eller falskskyltad bil ändras ju förutsättningarna, säger han.

Hos familjen i Mosstorp kommer våren och sommaren inte bli densamma utan blomsterprakten i koppargrytorna.

– Vi har inte orken att ersätta de här grytorna som gett oss mycket blomsterglädje genom åren. Men vi vill varna alla att se över stöldbegärliga saker man har i trädgården. Annars finns en risk att de stjäls, säger han.

Lidingö Tidning har tidigare berättat om koppartjuvar på ön.

Exempelvis stals sommaren 2012 flera stuprör i koppar från Lidingö kyrka och vintern efter stal man koppar från kyrkans kolumbarium.