ANNONS

Tjuvåkande duvor tar t-banan igen

De tjuvåkande duvorna är tillbaka. Det händer att de åker från Farsta strand till Hökarängen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i berättade i november 2011 om fenomenet med duvor som klev på tunnelbanan i Farsta strand och åkte en station till Farsta centrum för att äta rester där.

Enligt vittnesuppgifter är tjuvåkarna tillbaka. Vid 19-tiden förra lördagskvällen ska tre fyra duvor ha klivit på tunnelbanan vid Farsta strand. Flera började äta på rester inne i vagnen och minst en åkte två stationer till Hökarängen där den klev av.

Fenomenet har nu pågått i flera år, enligt Lasse Lazarov som är MTR:s stationschef vid Gullmarsplan.

– Det kanske händer ett par gånger om dagen att de åker med från Farsta strand. Vi kan inte stoppa fåglar i en öppen tunnelbanestation.

Enligt MTR:s presstjänst sågs en duva på Skanstulls inomhusperrong häromveckan. Om den tagit sig dit med tåg eller själv gått ner i tunneln var oklart.

Redan på 1990-talet hände att ett gäng duvor från Hökarängen åkte tunnelbana, enligt MTR.

Mathias Osvath, kognitiv zoolog vid Lunds universitet, vill få svar på om duvorna flyger tillbaka till Farsta strand direkt efter måltiden.

– Gör de det så kan man väl tala om att de både har en aning om att de reser på tunnelbanan och vart de ska sedan. Detta har även skett i London, och i Moskva åker förvildade hundar från förorterna in till stan och tigger.

Fenomenet i Söderort tros ha börjat av en tillfällighet. Enligt Mathias Osvath råkade en duva säkerligen gå på tunnelbanan av misstag och märkte att det fanns mer mat på kommande station.

ANNONS

Vi kan inte stoppa fåglar i en öppen tunnelbane­station.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.