ANNONS

Barn tjuvåker på tvärbanan – lek med döden

Flera barn har setts tjuvåka mellan tvärbanevagnarna i Sjöstan under de senaste dagarna.
Flera barn har setts tjuvåka mellan tvärbanevagnarna i Sjöstan under de senaste dagarna.
Här på kopplingen sker tjuvåkandet. En livsfarligt lek, enligt SL.
Här på kopplingen sker tjuvåkandet. En livsfarligt lek, enligt SL.
Barn och ungdomar tjuvåker mellan tvärbanans vagnar.
En lek förenad med livsfara.
– Helt oacceptabelt, säger Claes Keisu, på trafikförvaltningen.
ANNONS

Flera observationer har gjorts de senaste dagarna om barn och ungdomar som tjuvåker på kopplingarna mellan tvärbanevagnarna i Hammarby Sjöstad. En lek med döden, enligt SL.

– Det är ett oskick. Så här kan vi inte ha det, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL, trafikförvaltningen.

Han berättar att SL fått kännedom om ett par tillfällen under de senaste dygnen om barn som setts åka mellan vagnarna. Enligt vittnesmål i den lokala Facebookgruppen i Hammarby Sjöstad har tjuvåkandet även skett vid flera andra tillfällen. Ofta hoppar barnen på vagnarna i höjd med Luma eller Mårtensdal.

Kanske tror ungdomarna att det inte är så farligt att tjuvåka, för att tågen kör långsamt i stadsmiljö. Men det är helt fel, enligt SL.

– Det är förenat med livsfara, säger Claes Keisu.

Hänt även förr

Fenomenet att tjuvåka mellan tvärbanevagnarna är inte nytt. Senast i februari var det liknande problem i just Sjöstaden. Väktare fick då sättas in för att försöka få stopp på problemet.

– Vi kommer att hålla koll på detta nu. Ser vi att det blir fler tillfällen får vi se om det behövs väktare igen, säger Claes Keisu.

Företaget som kör tvärbanan, Arriva, har tidigare varit i skolorna i Sjöstan för att informera om riskerna med att tjuvåka mellan tvärbanevagnarna.

– Kanske är det dags för en ny runda, säger Claes Keisu.

ANNONS

Om man som privatperson ser någon som åker uppmanar SL att man i första hand säger till personen. I andra hand kan man prata med föraren av tvärbanetåget eller på annat sätt kontakta SL.

– Det är bra om vi kan få koll på var det här händer och när det händer.

Ett lagbrott

Polisen tror att tjuvåkandet mellan vagnarna kan vara ett sätt för ungdomar att visa upp sig inför kompisarna.

– Det är väl ungdomligt oförstånd. Att de tycker att det är ballt. Men det är inte speciellt genomtänkt. Du riskerar att få sätta livet till, har Per Lindgren, polisinspektör som arbetar med kollektivtrafiken, tidigare sagt till Mitt i.

Fakta

Ett bötesbrott att tjuvåka

Att åka på kopplingen mellan tvärbanevagnar, att åka på tunnelbanetak eller mellan vagnarna på ett pendeltåg är ett brott under kategorin ”övriga brott mot ordningslagen”.

Brottet får samma konsekvenser som om man skulle få en hastighetsöverträdelse i trafiken – det blir ingen polisanmälan utan endast en böteslapp.

Brottet rubriceras som olovligt beträdande av spårfordons utsida och ger 1 000 kronor i böter.

Enligt polisen är det relativt ovanligt beteende i trafiken.

Källa: Polisen
ANNONS