ANNONS

Tjuvar gör en stöt om dagen på Lidingö

Tjuven tar sig oftast in via en klen altandörr med kofot.
Tjuven tar sig oftast in via en klen altandörr med kofot.
Fredrik Wallén är kommunpolis i Lidingö och på Östermalm.
Fredrik Wallén är kommunpolis i Lidingö och på Östermalm.
Jämfört med samma tid förra sommaren har antalet bostadsinbrott mer än dubblerats. Orsaken är enligt Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö, att internationella inbrottsligor har hittat ut till ön.
ANNONS

I sommar har det gått att läsa om flera bostadsinbrott på Lidingö i Lokaltidningen Mitt i. Ett var i förra veckan då polisen lyckades jaga ifatt en tjuv med hjälp av en spårhund efter en misstänksam granne slagit larm om ett pågående inbrott.

”Tydligt att det rör sig om ett antal nätverk av internationella inbrottstjuvar som opererar i Stockholm, säger kommunpolis Fredrik Wallén”

Ett annat inbrott som inträffade var natten mot den 14 juli. En man greps då i samband med ett villaintrång där larmet gick igång. Det är de enda två fallen i sommar som har lett till gripanden. Förklarinen enligt Fredrik Wallén kommunpolisen i Lidingö stad är larm.

– Som regel saknar de inbrottsdrabbade bostäderna ett larm. I de fall där det funnits larm, har tjuvarna hälften av gångerna stuckit utan att få med sig något.

Utländska tjuvar söker sig till Lidingö

Ett utdrag ur polisens brottsstatistik visar att det gjordes 28 stycken anmälningar om bostadsinbrott i perioden 8 juni till 18 juli, 2017. Vid samma tid förra året var siffran 8. Alltså 20 fler i år. Vad det beror på kan polisen bara spekulera i. Men att det är personer bosatta utanför Sveriges gränser är man övertygad om.

– Tjuvarna har i år, hittat ut till Lidingö som man inte gjorde förra sommaren. Även om det inte finns misstänkta i de flesta fallen, är det tydligt att det rör sig om ett antal nätverk av internationella inbrottstjuvar som opererar i Stockholm.

 Ett tecken på att det är samma individer som utför inbrotten visar sig i vilka föremål som är intressanta att stjäla.

–  Smycken och kontanter är uteslutande det som har stulits. Ofta gör man flera inbrott efter varandra. Då vill man ha små lätta saker att stoppa i ryggsäcken som är lätta att göra sig av med. Det är inte ovanligt att stöldgodset redan sålts vidare i de kriminella ledan innan målsägande hunnit göra en anmälan.

ANNONS

Tjuven går alltid in bakvägen

Även tillvägagångssättet som tjuven väljer för att ta sig in i bostäderna är i stort sätt den samma. I nio av tio fall tar tjuvarna sig in via en dold altan eller källaringång som inte har samma låsanordning som ytterdörren. Ett tips Fredrik Wallén ger för att hålla tjuven borta är att se över hemmets inbrottspotential.

– Om tjuven får välja, väljer de bort larmade och svårupplåsta bostäder. Ett larm gör visserligen det inte svårare för tjuven att bryta sig in. Men det begränsar tiden att vara kvar i bostaden avsevärt. Då hinner de inte hitta smycken som gömts undan.

Fredrik Wallén är kommunpolis i Lidingö stad och på Östermalm. Foto: Maja Nilsson

Fredrik Wallén är noga att poängtera att inbrottet ska anmälas oavsett om tjuven är borta sedan länge.

– Vi åker alltid ut och gör en teknisk undersökning av brottsplatsen. Då kan vi säkra spår, och det händer att vi får fast en tjuv som går att koppla till inbrott som inträffat långt tidigare.

Avfärdar rykte om bristande resurser

På sociala medier har det senaste tiden figurerat rykten om att polisen för tillfället har knappa resurser att utreda inbrotten på Lidingö. Det avfärdar Fredrik Wallén bestämt.

– Nu är det sommar och poliser har semester som alla andra. Men vi har kapacitet att prioritera bostadsinbrott. Inte vid ett enda tillfälle i sommar där vi blivit larmade om ett pågående inbrott, har vi varit tvungna att prioritera bort det. När vi blev larmade den 14 juli var vi på plats efter 7 minuter.

Fakta

Så undviker du att drabbas av inbrottsvågen

  • Se till att ha lika bra lås på alla ingångar till bostaden, även på altan- och källardörren.
  • Skaffa ett larm kopplat till vaktbolag. Det minskar tiden tjuven har på sig att stjäla avsevärt.
  • Göm undan värdefulla guld och silversmycken, gärna i en säkerhetsbox.
  • Gå med i grannsamverkan och be grannar hålla uppsikt.
  • Skulle ändå tjuven vara framme. Se till att ha noga beskrivningar av föremålens utseende dokumenterade. Gärna på bild. Ta med det i stöldanmälan, så kan föremålen eventuellt dyka upp senare.

Antal inbrott

  • Mellan 8/6 och 18/7, 2017 fick polisen in 28 anmälningar om inbrott i Lidingö stad. Samma period förra året var siffran 8.
  • Första halvåret 2017 gjordes 3 105 anmälningar om fullbordade inbrott i hela Stockholms län. Det är 1 000 fler än vid samma tid förra året.

 

Källa: Polisen, bra.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.