ANNONS

Tjuvar firade julafton på ön

Tjuvar hade en lång julafton på Lidingö. Under två veckor begicks hela 11 inbrott och 7 inbrottsförsök på ön.

– Det är allvarligt att så många inbrott har skett under en så kort period, säger Tomas Lundgren, kommunpolis på Lidingö.
ANNONS

Det är många Lidingöbor som lämnar hemmet och reser bort för att fira jul och nyår med familj och vänner på annan ort. Men när bostäderna stod tomma under jul- och nyårshelgen passade tjuvarna på att slå till. Under två veckor, från 20 december till 5 januari, begicks 11 fullbordade och 7 försök till inbrott på Lidingö. Polisen har därför fått fullt upp med att registrera anmälningar och utreda ärendena.

– Det är väldigt många inbrott och ett misslyckande för polisen att så många inbrott kunnat göras, säger han.

Hur ser ni på polisen på inbrottsvågen?

– Det är allvarligt att så många inbrott har skett under en så kort period, säger Tomas Lundgren.

Är det ligor som opererar på Lidingö?

– Jag kan inte säga något om detta.

Vad gör polisen när en sådan här inbrottsvåg inträffar?

– Det kan vara olika åtgärder. En del kan vara att vi har en högre polisiär närvaro på Lidingö. Jag uppdaterar också representanter från Grannsamverkan på Lidingö om vad som har hänt. Vi gör även en brottsundersökning vid varje brottsplats för att söka spår.

De flesta inbrott begicks genom att gärningsmännen försökte bryta upp altandörrar, balkongdörrar eller fönster i markplan.

ANNONS

Grannsamverkansbilen började köra runt på Lidingö i januari 2012 och ambitionen är att dess närvaro ska skrämma bort tjuvar. De ska också rapportera till polisen om de sett något avvikande samt informera Lidingöbor i områden där det har skett inbrott för att uppmärksamma problemet.

Teddy Widstrand sitter i styrgruppen för Grannsamverkan på Lidingö.

– Det är klart att det är jättetråkigt men samtidigt är det naturligt att det sker för det är lätt att se vilka hus som står tomma. I synnerhet efter att det har börjat snöa, då kan man lätt se vem som är hemma. Tjuvarna bevakar vilka som är hemma eller inte, säger han.

De som jobbar ideellt med att åka runt med Grannsamverkansbilen får en del samtal av Lidingöbor som sett okända figurer åka runt i bil.

– Lidingöbor har uppmärksammat folk som har studerat och orienterat sig utanför villor. Okända personer har kört fram och tillbaka med bilar. Men vi har inte konfronterat någon än.

Vad gör ni inom Grannsamverkan när det sker så många inbrott?

– Tyvärr har många inom Grannsamverkan också varit bortresta under julen. Men vi har kört runt så mycket vi har kunnat. Vi jobbar oförtrutet vidare och vi försöker vara på plats och störa tjuvarna. Jag hoppas att vi stör någon tjuv då och då. Men det blir snabbt mörkt nu. Redan efter klockan 16 är det svårt att se något. Och mörkret är något som tjuven tycker om, säger Teddy Widstrand.

Inbrotten och inbrottsförsöken under julveckorna har inträffat över hela ön, men de allra flesta har skett på centrala ön och i sydöstra delen. På norra Lidingö har enbart Sticklinge drabbats.