ANNONS

Tjuvar går in trots att folk är hemma

2015 ser ut att bli en ovanligt inbrottstät sommar. Och tjuvarna tar sig in – även när du är hemma.

– Jag blev helt förstörd, säger en 76-årig kvinna i Gustavsberg som blev bestulen i sitt hem.
ANNONS

Det var i början av juli som kvinnan under ett par minuter lämnade huset för att sköta om blommorna i trädgården.

– De måste ha sett mig hela tiden och så passade de på. När jag kom in såg jag blöta spår på köksgolvet och så var min guldklocka, min mobil och lite kontanter borta. Man tror ju inte att det är sant, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Bara i juni och juli har polisen fått kännedom om 10 fullbordade bostadsinbrott i Värmdö kommun. Det är betydligt fler än de två föregående somrarna.

Lite speciellt är också att tjuvar i ett par fall tagit sig in utan att försäkra sig om att husen stått tomma.

– Senast häromnatten var det en man på Bullandö som vaknade av att en man stod i hans sovrum, berättar Tore Kristiansson, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

Tore Kristiansson tippar dock att det mer beror på klantighet än förslagenhet.

– Det vanligaste är ju att inbrott begås dagtid när folk är borta och jobbar, men nu är det semestertider och folk är hemma mer. Lika rädd som målsäganden blir när den upptäcker en främling i sitt hem, är tjuven för att bli påkommen. De flesta flyr ju illa kvickt, säger han.

I två fall har polisen lyckats spåra misstänkta tjuvar med hjälp av hundar. En av dessa – en man från Värmdö – satt i förra veckan häktad. Den andre, en medborgare i ett annat land, släpptes på order av åklagare.

När jag kom in såg jag blöta spår på köksgolvet.

ANNONS

Här vevas musiken fram

RUNMARÖ Vevgrammofoner och dans. Det har Maja-Lena Rune som driver krogen Svängen på Runmarö bjudit på tre år i rad.

Årets evenemang gick av stapeln i söndags kväll.

– Jag och tre bekanta turas om att veva och byta stift och så spelar vi musik från 1930-talet och fram till rocken tog över. Det låter lite raspigt. En del kommer hit för att bara lyssna och andra vill dansa på vår bana.

Maja-Lena Rune har egna minnen av hur hon som barn lyssnade och dansade till skivor hemma och ute på berget i skärgården.

– Vi gör det för att det är så himla roligt, säger hon.