Tjuvar gör inbrott då husägare sover

En inbrottsliga som går in nattetid när villaägare ligger och sover härjar i Bromma.

Förra helgen drabbades tre familjer.

Förra veckan utsattes två villor i Äppelviken och en i Smedslätten för inbrott. Det är de senaste i en inbrottsvåg i Bromma under hösten. Tjuvarna har i flera fall gått in nattetid, när villa-ägarna har varit hemma.

– När familjerna vaknar på morgonen har någon varit i huset på natten och tagit med sig det de hittat, berättar Lena Törnblom Löfquist, polisens förundersökningsledare i Bromma.

Ligan tar sig in genom källarfönster eller vädringsfönster på nedervåningen och är ute igen på några minuter. Med sig har de sådant som är bärbart och värdefullt, som laptops, mobiltelefoner, smycken och kontanter.

– De är proffs. De vet var de ska leta eftersom alla tenderar att ha alla sina värdesaker på samma platser, säger Lena Törnblom Löfquist.

Hon säger att den här typen av kriminella oftast inte är farliga. Blir de påkomna flyr de.

– Det är såklart obehagligt för dem som drabbas men de är inte där i syftet att göra någon illa. Och de vill inte åka fast, så de springer om de märker att någon har upptäckt dem.

Den som drabbas bör ringa polisen och sedan försöka lägga allt de ser på minnet.

– Skriv upp registreringsnummer, räkna hur många de är och ta signalement. Allt kan hjälpa oss att få fast dem, säger Lena Törnblom Löfquist.

De vet var de ska leta eftersom alla tenderar att ha alla sina värdesaker på samma plats .