Tjuvar greps vid tåg efter inbrott

Inbrotten i Nacka, Värmdö och Tyresö har ökat kraftigt.

– Men vi har också gripit fler tjuvar än tidigare, säger Patrik Lillqvist, vid Nackapolisen.

Nästa år ska polisen satsa för att bryta trenden.

Den 27 november vid lunchtid gick inbrottslarmet i en fastighet på Vikvägen i Saltsjöbaden. En granne tittade ut och såg tre män, varav en höll på att klättra ner från ett fönster på övervåningen.

– Min insats var inte så märkvärdig, det var polisen som gjorde den stora insatsen som gjorde så att tjuvarna kunde gripas, säger grannen, som larmade polisen när han såg tjuvarna.

Tjuvarna försvann snabbt från platsen men kunde senare gripas i anslutning till Saltsjöbanan.

En person greps på Ringvägens perrong, den andra i Fisksätra och den tredje kunde gripas efter spaning.

– Tjuvarna blev stressade av larmet. Vi är glada över att det inte blev värre, men de hann plocka på sig lite grejer innan de försvann, säger husägaren som drabbades.

Antalet inbrott har varit högt i Nacka i år. Jämfört med 2010 har antalet inbrott ökat med ungefär en tredjedel.

Patrik Lillqvist, chef på Nackapolisens samordningsrotel, berättar att det finns flera anledningar till ökningen.

– I år har det varit många olika grupper som agerat i Nacka, vilket gjort det extremt svårarbetat för oss. Vi har sett yrkeskriminella från andra delar av världen, vi har lokala förmågor, och sedan har polisens satsning i västerort fått effekten att många brottslingar gått över till bostadsinbrott i kranskommunerna.

De tre männen som kunde gripas i anslutning till Saltsjöbanan har kopplats till stölder i västerort och utreds nu av Västerortspolisen.

– Att man som i det här fallet åker kollektivt är något som utvecklats för att undkomma polisen. Det är inte längre ovanligt att man tar bussen från ett inbrott, säger Patrik Lillqvist.

Det man stjäl är oftare sådant som smidigt går ner i en ryggsäck.

– Tidigare stal man större elektronikgrejer och tavlor. Nu tar man pengar, smycken och kanske någon liten elektronikpryl. Man ska kunna bära med sig det och dölja godset, säger Patrik Lillqvist.

Nacka polismästardistrikt förbereder nu åtgärder för att bryta inbrottstrenden under 2013.

– Inbrott är svåra att komma åt men vi kan bli bättre, både på att gripa och att förebygga. Vi måste ha bättre samarbete med andra distrikt eftersom många tjuvar inte bor i Nacka och grannsamverkan i kommunen måste utvecklas. Grannsamverkan har lite gått i stå, säger Kjell Larsson, verksamhetsplanerare vid Nacka polisen.

Förebyggande åtgärder kan ha avskräckande effekt på tjuvarna, och polisen uppskattar vaksamma grannar som hör av sig när okända bilar observeras i området.

– Sedan vet jag att det är ofta som polis inte kan åka ut och kolla upp misstänkta bilar, så slimmad organisation har vi. Men iakttagelser är värdefulla, det finns fall då vi kunnat binda misstänkta bilar till andra inbrott, säger Patrik Lillqvist.

För fällande dom krävs nästan att tjuvarna grips på bar gärning. Det är svårt att säkra spår på platsen som binder gärningsmannen till brottet och bevisbördan för inbrott är tung.

– Vi måste i princip ta dem med fingrarna i syltburken för att få dem fällda, säger Patrik Lillqvist.

På Vikvägen slog tjuvarna till i november. En uppmärksam granne såg tjuvarna och ringde polisen. Förra veckan drabbades Nacka av åtta inbrott.

Fakta

Allt fler inbrott