Tjuvar härjar på byggarbetsplatser

Andreas Åström, platschef på ABT Bolagen, är trött på att nästan varje måndagsmorgon mötas av nya stölder och skadegörelse.
Andreas Åström, platschef på ABT Bolagen, är trött på att nästan varje måndagsmorgon mötas av nya stölder och skadegörelse.
På Kungsängens byggarbetsplatser går tjuvarna in stjäl diesel och verktyg för hundratusentals kronor.

Problemet är stort i branschen och företagen tvingas hitta på nya knep för att förhindra tjuvarnas framfart.

Under natten till förra söndagen bröt sig tjuvar in på en arbetsplats i Kungsängen. De var ute efter verktyg och diesel. För att förhindra att tjuvar kommer in i dieseltankarna hade byggföretaget placerat så kallade sprängmattor som väger 1200 kilo styck, ovanpå de stora farmartankarna. Men tjuvarna lät sig inte stoppas, utan bröt sig in i de grävmaskiner och truckar som stod i närheten och lyfte bort sprängmattorna. Därefter bröt dem sig in i farmartankarna och fick med sig fyra till sex tusen liter diesel till ett värde av 50 000 kronor. Stölden tillsammans med skadegörelsen uppgick till ett värde av 150 000 kronor.

– Nästan varje måndag morgon när man kommer till jobbet, är det något som har stulits eller förstörts. Det försenar ju arbetet vilket i sin tur kostar en massa pengar, säger Andreas Åström, platschef på ABT-bolagen.

Händelsen hör till dem värre stölderna men Andreas Åström kan berätta att sedan byggandet började i början av april har de haft inbrott nästan varje helg, och ibland även under dagtid.

– Det är ett ganska stort område där vi arbetar, och ibland har de varit fräcka nog att stjäla under arbetstid. Det känns olustigt och det blir en otrygghet, säger han.

Mitt i har pratat med andra företag som arbetar i området och alla säger samma sak, att denna typ av stölder är ett stort problem i branschen. Hos polisen är man väl medveten om problemet och menar att den här typen stölder på arbetsplatser skett i alla tider. Men att byggföretagen inte alltid gör vad som krävs för att förebygga inbrott och stölder.

– En sådan här arbetsplats, som ligger ute i skogen och i stort sett är oskyddad, då kommer inbrotten som ett brev på posten. Det är tillfället som gör tjuven i dem här fallen, säger Björn Svensson, polisinspektör på lokalpolisen i Järfällaområdet.

Björn Svensson säger att det finns en rad åtgärder som företagen borde ta till för att, på ett ganska enkelt sätt, förhindra den här typen av inbrott.

– Det bästa är bevakning, men företagen kan installera larm eller strålkastare med rörelsedetektorer, det kan verka avskräckande. I vissa fall har byggplatser använt sig av hundar och det fungerar väldigt bra.

I helgen placerade företaget sprängmattor på sina dieseltankar och enorma stenblock framför infarten, något som inte stoppade tjuvarna.

– I det fallet blev dem väl överrumplade, de trodde väl inte att tjuvarna kunde handskas med fordonen. Men när det gäller dieseltankar är det bästa att fästa hjul på tankarna och köra iväg det från platsen.

Under våren har polisen kunnat gripa personer som tagits på bar gärning av polisen. Det avgörande i dem fallen är att människor bott i anslutning till arbetsplatsen så att de kan tillkalla polis om de sett någon obehörig.

– Det är inga tonåringar som gör en räd för att de råkar se någonting, det är mer eller mindre organiserat.

Bör man vara orolig för den här typen av brottslingar?

– Nej, man behöver inte vara rädd för att träffa på dem här människorna. Det rör sig inte om den typen av brottslighet. Det är bra om man reagerar på obehöriga, men det är inte alltid så lätt då det ibland finns uppemot 20 olika företag som jobbar i områdena.

Platschef Andreas Åström säger att företagen på arbetsplatsen i Kungsängen samarbetar mot de upprepade stölderna.

– Vi för en ständig kamp, och efter helgens händelser tänker vi anlita ett vaktbolag som ska komma och titta till i området.