Tjuvar kapade Annas bilnyckel

Hade det inte varit för att Anna Sjödin glömt en påse i bilen så skulle tjuvarna ha lyckats.
Hade det inte varit för att Anna Sjödin glömt en påse i bilen så skulle tjuvarna ha lyckats.
Länets biltjuvar har ett nytt vapen. När du tror att bilen är låst har de slagit ut fjärrnyckeln med en störningssignal – och kapat bilens låssystem.

Anna Sjödin drabbades, men tog sedan tjuvarna på bar gärning.

Anna Sjödin var på väg hem vid 18-tiden den 8 oktober och parkerade bilen på gatan.

När hon klev ut ur bilen noterade hon en man som betedde sig märkligt på andra sidan gatan, men tänkte inte mer på det.

– Så jag låste bilen med min fjärrnyckel och gick hemåt. Men så insåg jag att jag hade glömt en påse i bilen och gick tillbaka.

Mannen från andra sidan gatan stod då vid bilen. När han fick syn på Anna gjorde han något slags tecken mot bilen – och ut ur fordonet sprang då en annan man.

– Jag sprang fram, tog tag i mannen bredvid bilen och frågade vad de gjorde med min bil. Han sa att han inte talade svenska och sprang i väg han också.

En polispatrull kom snabbt dit och letade efter biltjuvarna. Men ingen av dem hittades och när Anna berättade vad som hänt fattade polisen direkt misstanke om att tjuvarna hade använt sig av en ny stöldteknik.

– Poliserna berättade att tjuvarna antagligen skickade ut en störningssignal som slog ut det fjärrstyrda låset så att bilen aldrig låstes när jag tryckte på knappen, säger hon.

Tekniken som tjuvarna använde är känd för polisen, men ovanlig på länets gator – än så länge.

– Det är inte så vanligt i Sverige ännu och våra biltjuvar har inte fått tag i den utrustningen än, säger Lars Stervander, inspektör på Länskriminal­polisen, som tror att det i det här fallet rörde sig om utländska biltjuvar.

Enligt polisen kan tjuvarna antingen skicka ut störnings­signaler som slår ut larmet helt. Eller så spelar de in signalen från nyckeln, spelar upp den igen när ägaren lämnat platsen och på så sätt öppnas bilen.

– Tjuven måste stå inom tio meters radie från bilen för att kunna använda tekniken, så det kan väl vara en bra idé att vara på sin vakt och hålla utkik om någon står och hänger vid ens bil, säger Lars Stervander.

Anna Sjödin vill också varna andra för den nya stöldtekniken.

– Polisen sa att det är en ful och fräck manöver, men som har en enkel lösning. Och det är att kolla att bilen är låst en extra gång och inte bara låsa över axeln. Det måste uppmärksammas så att tjuvarna inte får fortsätta.

Fakta

Skydda dig mot störsändare

Kolla att bilen är låst när du lämnar den.

Lås bilen manuellt. Störningssändarna kan inte låsa upp bilen, bara se till att den förblir olåst. Låser man med nyckel kan tjuven inte heller kopiera nyckelsignalen.

Var uppmärksam på den närmaste omgivningen när du parkerar.

Källa: Polisen