Tjuvar kör in och länsar butikerna

Ägaren till butiken vill inte ha sitt namn i tidningen, då han är skakad av alla inbrotten.
Ägaren till butiken vill inte ha sitt namn i tidningen, då han är skakad av alla inbrotten.
Först krossade de rutan, sedan gick de in och länsade butiken Collection of brands på varor. Och det är inte första gången.

Nu ska bostadsbolaget Huge installera vägstolpar på gatorna.

På ytan syns ingenting – kläderna hänger fint eller ligger snyggt vikta. Men ena dörren till butiken är borta och i dess ställe står en träskiva.

– De tog allt de kom över. Det är skitjobbigt och frustrerande, man mår inte bra helt enkelt, säger butiksinnehavaren som inte vill gå ut med sitt namn eftersom han är rädd.

Natten till förra måndagen, klockan 02.30, kom tjuvarna för att tömma butiken Collection of brands i Huddinge centrum på kläder. Det är elfte gången som butiken drabbas av inbrott. Tre av dem har varit försök.

– Vi startade här för tio månader sedan. Och bara efter några veckor hade vi första inbrottet.

Då var ytterligare en butik i centrum drabbad, så han blev inte särskilt förvånad. Men nu när Collection of brands haft flera inbrott är han rädd och besviken. Endast vid två av inbrotten har gärningsmännen åkt fast och dömts.

– Jag hade inte en aning om att det var så otryggt att driva affär i Huddinge. Jag har ändå gjort detta i 20 års tid på andra platser runt om Stockholm.

Klädesaffären är inte den enda som har drabbats. De senaste åren har inbrotten blivit fler i Huddinge centrum.

Framför allt är metoden det som kallas smash and grab, där gärningsmännen kör in i centrum, välter ner hela rutor och tar det de vill ha i butikerna. Sedan åker de snabbt från platsen.

– Här körde de upp på stora gatstenar som de hade med sig, för att krossa rutan. De var här i mindre än fyra minuter, säger butiksinnehavaren.

Polisen i Huddinge känner till problematiken och menar att butiken är väldigt utsatt.

– Den ligger ju tyvärr illa till – det är lätt att köra ända fram. Helt klart behövs det gemensamma krafter för att se vad vi kan göra för att förebygga sådana här inbrott, säger polisen Anna Schelin.

Hon berättar att polisen ska ha möte med företagarföreningen, säkerhetsföretaget och fastighetsägaren Huge inom kort.

Elisabeth Hjelm som är ordförande i företagarföreningen i Huddinge anser att mötet ­behövs för att komma fram till en lösning.

– Det är absolut ett problem och vi måste göra någonting. Galler för fönstren är ett alternativ men ser ju inte så snyggt ut. Eller pollare, vägstolpar, så att bilar inte kommer fram.

Hos fastighetsägaren Huge berättar Christina Hansson, affärsområdeschef för centrum, att flera butiker har drabbats av smash and grab-stölderna, men ingen så hårt som Collection of brands.

– Så länge det finns någonting att hämta så kommer tjuvarna med stor sannolikhet att komma tillbaka.

Hon berättar att Huge har tittat på flera olika lösningar för att göra miljön tryggare. Galler eller jalusier för fönstren säger bostadsbolaget dock nej till.

– De ger ett ogästvänligt klimat. Men vi jobbar preventivt på andra sätt för att förhindra inbrott.

I stället ska pollare sättas upp under hösten.

– De kommer att finnas runt hela centrum, så att man inte kan köra in på gatorna. För att brandkår och andra uttryckningsföretag ska kunna ta sig igenom kommer några av pollarna att kunna sänkas ner i marken, säger Christina Hansson.

Även ägaren till butiken Collection of brands hoppas att problemet därmed ska lösas.

– Jag får ingen lugn och ro. Allt ser ju demolerat ut varje gång tjuvarna varit här. Jag hoppas vi kan lyfta centrum på något bra sätt, säger han.

Fakta

Krossar fönster

Smash and grab innebär att ett fönster krossas, och att gärningsmännen snabbt rafsar åt sig värdefulla varor och sedan försvinner därifrån.

Senast i Huddinge hade gärningsmännen kört in en bil genom butikens skyltfönster och på så sätt tagit sig in i lokalerna. Bilen visade sig vara anmäld som stulen. Tjuvarna försvann sedan i två Audi-bilar.

Källa: Polisen