Tjuvar lämnade en förlåt-lapp

Inbrottstjuvarna vände upp och ner på lägen­heten i Hallonbergen.

Sedan hann samvetet i kapp dem.

Innan de flydde skrev de en lapp med hälsningen: ”Förlåt”.

Många har hört talas om så kallade lapptjuvar. Nu har ett gäng inbrottstjuvar i Sundbyberg tagit begreppet till en ny nivå.

Hallonbergenbon Nina Aidas kom hem från jobbet för två veckor sedan när hon såg att dörren till hennes lägenhet var uppbruten. Tjuvarna hade rotat igenom bostaden men inte hittat någonting.

– Alla lådor var utdragna och de hade gått igenom allt. De hade verkligen ansträngt sig för att hitta något.

När hon letade igenom lägenheten efter försvunna saker såg hon hur det, mitt i all röra, låg en liten hälsning.

Tjuvarna hade lämnat en lapp i hallen med texten ”Förlåt”.

– De hade skrivit på baksidan på ett av mina kvitton och lagt det på hallgolvet. Det kändes lite konstigt, jag antar att de ångrade sig, säger Nina Aidas.

Hon ringde till polisen som kom och undersökte lägenheten. Förlåt-lappen skickades på teknisk undersökning.

– Vi kommer att ta både fingeravtryck och dna på den, säger Jerry Elmkvist, närpolischef vid Västerortspolisen.

Att vara tjuv med samvetskval kan stå dig dyrt, menar han.

– Det kan finnas alla möjliga spår på en sådan här lapp. Det är definitivt något som kan användas i utredningen.

Hur vanligt är det att tjuvar ber om ursäkt på det här sättet?

– Det är inte vanligt, men jag har sett sådana här hälsningar förut. Det är svårt att säga varför man gör det, jag har inte kunnat se att det är en viss typ av tjuv som har behov att be om ursäkt, säger han.

Inbrottet i Hallonbergen var ett av två i samma trappuppgång och ett av sex i Sundbyberg på en vecka. Antalet inbrott har ökat rejält de senaste veckorna, enligt Jerry Elmkvist.

– Vi ser en generell ökning i väster­ort just nu. Vi var på väg att nå målet med under 100 inbrott i Sundbyberg i år, men nu tror jag att vi passerat det, säger han.

Enligt polisen finns det tecken på att gärningsmännen är ungdomar.

– Vi kan inte säga någonting säkert, men vi vet att det finns flera grupperingar som begår inbrott i västerort just nu. En av dem är en samling äldre tonåringar, säger Jerry Elmkvist.

Inbrotten har utförts under dagtid och inbrottstjuvarna har tagit sig in i via balkong- och altandörrar. De mest eftertraktade föremålen är kontanter, guld, pass, dyra datorer och elektronisk utrustning.

Polisen uppmanar nu dem som misstänker att det pågår någon form av kriminell verksamhet i sitt område att anteckna registreringsnummer på fordon och ta signalement på eventuella0 misstänkta.

Fakta

Andra tjuvar med dåligt samvete

Juli 2008: En man stal 20 000 kronor från ett bankvalv i Ånäset, Västerbotten. Några dagar senare lämnades pengarna och en lapp i bankens brevinkast. ”Jag ångrar mig djupt”, stod det.

Juni 2013: En tjuv stal pengar från en förskola i Göteborg. På en lapp skrev han ”Ber om ursäkt men behövde pengarna”.

Mars 2013: En man gick in i en butik i Gävle och bad om ursäkt för att han stulit från butiken tre år tidigare. Mannen anmäldes till polisen.

Källa: gp.se, nyheter24, gd.se