Min lokala hjälte

Tjuvar låtsades vara barnbarn

Två män i 45-årsåldern har gripits, misstänkta för ett 50-tal åldringsbrott, främst i Stockholm.

Båda männen är skrivna i Huddinge.

Männen greps i Härnösand förra tisdagen. De sitter nu frihetsberövade och ska delges misstanke för ett stort antal åldringsbrott i Stockholm och norrut.

– Jag skulle tro att det rör sig om ett 50-tal. De flesta har skett i Stockholm, säger Leif Johansson, ansvarig för åldringsbrotten på länskriminalpolisen.

Männen har använt sig av det som polisen kallar ”barnbarn-moduset”. De har ringt upp personer i 80- till 90-årsåldern och utgett sig för att vara barnbarn eller annan släkting.

– Ett samtal kan gå till så att gärningsmannen säger: ”Hej! Hör du vem det är?” Då frågar kanske den gamle: ”Är det Peter?”. Och sedan är det i gång, säger Leif Johansson.

Ibland har gärningsmännen även tagit reda på vad barnbarn eller andra släktingar heter innan de ringer.

– Sedan säger de att de behöver låna pengar. Det kan handla om att köpa bil och det är något strul med banken. De står hos bilhandlaren och säger att de skickar en kompis.

Bedragarna har lurat äldre på allt från några tusenlappar till sexsiffriga belopp. Ofta handlar det om summor runt 30 000 kronor. Om den äldre inte har pengar hemma erbjuder sig kompisen att köra denne till en bankomat.

– Det är ingen slump att de ger sig på äldre människor. Det handlar inte om att de är mindre smarta, men de reagerar kanske lite långsammare, har oftare kontanter hemma, hör inte av sitt barnbarn varje dag och vill gärna vara till lags, säger Leif Johansson.

Polisen tror att männen ingår i en större konstellation, men att de varit mest aktiva. Brotten har pågått sedan tidigt i höstas.

– De skulle inte förvåna mig om de här brotten minskar nu. Vi har ett antal frihetsberövade just nu och anmälningarna har minskat de senaste två månaderna.

Samtidigt pågår just nu en annan, ny typ av åldringsbrott i Stockholmsområdet. En kvinna ringer och säger att hon har fått felsänd post. Hon vill komma över och lämna den. Sedan kliver hon rakt in hos den äldre.

– I de allra flesta fall lyckas inte bedrägerierna. De äldre har blivit vaksamma, säger Leif Johansson.