Tjuvar lurade åldring med namninsamling

De distraherar dig genom att lägga en lapp i ditt knä. Sedan försvinner de iväg. Då upptäcker du att plånboken eller mobilen är borta.

Nu är lapptjuvarna i Solna.

Ungefär så gick det till förra måndagen då Lars, som är i 80-årsåldern, besökte en mataffär i Bergshamra centrum. Han hade precis handlat och satt på en bänk utanför affären för att plocka ihop pengar och kvitton.

Då kom plötsligt två tjusigt klädda kvinnor i 25-årsåldern fram till honom med en lista i sin hand.

– De bad honom att skriva under en välgörenhetslista, men han sa nej. Då lade de listan i hans knä och sa att han bara behövde skriva sin namnteckning, berättar Lars fru.

Sedan försvann kvinnorna. Men det gjorde även Lars pengar, cirka 2 000 kronor, som plötsligt var borta ur hans plånbok.

– Det är så otroligt fräckt. Jag vill varna andra för dessa damer, säger Lars fru.

Tjuvarna kan dock ha begått ett misstag. Vid bänken finns nämligen en övervakningskamera, och på filmen som kunde spelas upp i den närliggande butiken kunde man se de misstänkta.

– Man ser vilka de är på filmen. Jag tror att de var fyra stycken, de försökte handla med euro inne hos oss. De såg ut som helt vanliga tjejer. Det är bra om folk blir varnade, säger en anställd.

Enligt Johan Wernsten, jourhavande förundersökningsledare på Västerortspolisen, blir övervakningskameror allt vanligare. I en del fall kan de vara till stor hjälp för polisen.

– Filmen kanske visar brottet, eller så ser vi i alla fall hur de ser ut, säger han.

Under hösten har ett flertal liknande brott rapporterats i hela västerortsdistriktet, där Solna ingår.

– Är de i Solna nu så lär de ju drälla runt här ett tag. De kommer ofta från andra länder och betar av ställe efter ställe, sedan drar de vidare, säger Johan Wernsten.

Tillvägagångssättet hos ligorna är tämligen okomplicerat, menar han. Tjuvarna distraherar sina offer genom att dra fram en karta, lista eller annat papper. Medan det tilltänkta offret tittar på pappret och är uppmärksam på att lyssna, så är tjuvarnas fingrar och gräver i plånböcker eller fickor.

Oftast går brottet på ett par sekunder.

– Det har även hänt att de gått fram till kassörskor i affärer och ställt frågor till dem om något. Sedan försvinner de och då upptäcker personalen att mobilen som de haft intill kassan är ­borta, säger Johan Wernsten.