Tjuvar lyfte bort fönstret

Tjuvarna lyckades lyfta in fönstret i föreningslokalen berättar verksamhetschefen Birgitta Notlöf.
Tjuvarna lyckades lyfta in fönstret i föreningslokalen berättar verksamhetschefen Birgitta Notlöf.
I lokalen hade tjuvarna krossat rutor för att ta sig in på ett kontor.
I lokalen hade tjuvarna krossat rutor för att ta sig in på ett kontor.
Inte bara bostäder utsätts för inbrott i Tensta. Förra måndagen drabbades föreningen Liv­stycket.

– Det var faktiskt lite avancerat. De hade lyft ner hela fönstret, säger verksamhetsledaren ­Birgitta Notlöf.

”Snälla, vi har inget av värde, bara bord och stolar. Låt oss vara ifred.”

Lappen har sedan någon vecka suttit uppklistrad på fönstren till Livstyckets lokaler i Tensta centrum. Den är en uppmaning till tjuvarna att inte försöka igen.

Det var klockan 05.27 på måndagsmorgonen förra veckan som föreningen Livstyckets verksamhetschef Birgitta Notlöf fick samtalet från vaktbolaget.

– De berättade att det varit inbrott och att de var i lokalen och gick igenom den med hundar. Det var faktiskt lite avancerat. De hade lyft ner hela fönstret, säger hon.

Det som hänt inne i lokalen, där det vanligtvis hålls svensklektioner för invandrarkvinnor, var mindre sofistikerat. Tjuvarna hade rotat igenom lokalerna, förmodligen i jakt efter pengar. En krossad ruta in till ett kontor och ett sönderslaget skåp var delar av de materiella skadorna.

Men ingenting var stulet, kanske avbröts tjuvarna mitt i akten, kanske hittade de ingenting de ville ha.

– Men det kostar ändå. Vi har fixat rutan och larmföretaget kostar ju också. Personalen tycker också att det är lite jobbigt. Men vi fortsätter som vanligt och alla lektioner hålls, säger Birgitta Notlöf som vill ge en eloge till sin städpersonal som snabbt tog hand om stöket.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om bostadsinbrotten i Tensta och Rinkeby som på den sista tiden ökat kraftigt.

Men hur ser det egentligen ut med inbrott i butiker och lokaler?

– Vi har inte haft så mycket i centrum. Det har skett en del saker på sistone men inte just inbrott. Däremot har det varit en hel del skadegörelse, säger Kenneth Seremet som är centrumchef från Fast partner som driver Tensta centrum.

Men sett till statistiken från de fem senaste åren har inbrotten i butiker och kommersiella lokaler ändå ökat i Spånga-Tensta.

2011 var toppåret med 31 inbrott, alltså ungefär ett varannan vecka. Rinkeby-Kista har drabbats hårdare. Där inträffade 65 inbrott år 2009, alltså fler än ett i veckan. Och år 2011 inträffade 56 stycken, alltså nästan lika många.

Spånga-Tenstas brottsförebyggare Mikael Frejd håller då och då informationsmöten för butiksägare i närområdet. Han menar att det viktigaste är att göra det så svårt för tjuven som möjligt.

– Framförallt ska man vara noga med kassahantering. Det är ju kontanter tjuvarna vill åt. I verksamheten kan man vara noga och inte lämna pengar i butiken.

Enligt honom har situationen till viss del förbättrats. För även om inbrotten sker blir bytena mindre när butiksägarna hanterar pengarna rätt.

– Absolut. Bytet brukar inte bli så stort vid sådana här inbrott. De stora kostnaderna blir för fastighetsägarna och föreningarna när tjuvarna bryter sig in.

Fakta

Butiksinbrotten ökar i Södra Järva

Källa: Brottsförebyggande rådet