ANNONS

Tjuvar med dynamit försökte fly polisen

Männen gav sig på det inbrottsdrabbade centrumhuset vid vårdcentralen i Huddinge. Men en granne upptäckte männen och de greps efter att ha kraschat med sin fyrhjuling.
ANNONS

En natt i slutet av maj greps två män som båda är kända av polisen sedan tidigare. Männen försökte då göra inbrott på apoteket i centrumhuset på Kvällsvägen i Tullinge – ett hus som drabbats av inbrott vid flera tillfällen.

Enligt åklagarens beskrivning var de två männen ute efter narkotiska läkemedel, värktabletter, nikotinpreparat och kontanter för över 160 000 kronor. Men stöten gick inte som de båda hade tänkt sig. En vaken granne såg vad som var på väg att hända och larmade polisen.

Först hade männen brutit sig in genom entrén till huset för att sedan med motorskärare gå loss på dörren till apoteket.

Det var då polisen kom och männen flydde på en fyrhjuling. Jakten blev kort eftersom männen kraschade in i ett träd och de greps.

Södertörns tingsrätt dömde i förra veckan männen för försök till grov stöld. Männen förnekade brottet men rätten hade svårt att tro på deras historier.

Den ene, som är i 20-årsåldern, hävdade att han efter att han sågat upp det första låset slagits av insikten att ha tillbringat för mycket tid i fängelse och därför sagt till den andre att de skulle sticka.

Den andre mannen, som är i 30-årsåldern, hävdade att han bara kände till att han skulle köra en person till och från apoteket. Däremot vidgår han att han anade att det kunde vara fråga om ett så kallat smash and grab-inbrott där värktabletter skulle stjälas. Mannen erkände medhjälp till försök till stöld, men inte att han skulle ha varit delaktig på något annat sätt.

Den yngre mannen dömdes i förra veckan till fängelse i sex månader för inbrottsförsöket och ett antal andra brott.

Den äldre mannen fick skyddstillsyn eftersom rätten bedömde att hans brottslighet i stort sett låg flera år tillbaka i tiden och att han i dag verkar sträva efter att lämna det kriminella livet bakom sig.

ANNONS

Åklagaren ville att männen även skulle dömas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. När polisen grep männen hittades också en ryggsäck med ett halvt kilo sprängmedel.

Men tingsrätten friade eftersom domstolen bland annat ansåg att åklagaren inte kunnat klargöra vilken skada en sprängning skulle ha gjort.

Butiker i centrumhuset har det senaste året varit utsatt för flera inbrott.

Centrumhuset har utsatts för inbrott flera gånger. Mitt i den 19 november 2013.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.