Tjuvar på jakt efter klappar

I den hektiska julhandeln blir plånböcker och nyinköpta klappar lätta byten för tjuvarna.

Att vara vaksam i trängseln är ett sätt att skydda sig.

I går var polisens volontärer på plats i Vällingby för att informera om hur man skyddar sig mot tjuvar i julhandeln. De har tidigare fokuserat på ficktjuvar. Den här dagen tipsade de folk om hur man skyddar sig mot bilinbrott på parkeringsplatserna.

– Kring jul är det fler dyra varor och mer kontanter i omlopp, vilket tjuvarna utnyttjar. Många lämnar de nyinköpta klapparna i bilen för att handla vidare. Vill man slippa få objudna gäster finns det några småsaker att tänka på. Som att tömma bilen själv och inte lämna något värdefullt i den, säger Tommy Jonasson, samordnare för polisens volontärer i västerort.

Han berättar att det händer att tjuvar kan förhindra att man låser bilen med fjärrstyrning så att bildörren lämnas öppen.

– Känn gärna på bildörren så att den är låst. Ha koll på din bilnyckel när du handlar. Det är lätt för tjuven att spåra bilen på parkeringsplatsen. Ett lätt tryck på dessa moderna nycklar avslöjar direkt vilken bil de hör till.

På de stora shoppingcentren i västerort är man medveten om att ficktjuvarna har sin högtid nu i jul.

– Med mycket folk i rörelse ökar risken för fickstölder. För att möta detta sätter vi in extra bevakning, bland annat med uniformerad personal, något som är mycket effektivt i avskräckande syfte, säger Jan Lindgren, kommunikationschef för Bromma Blocks.

I Vällingby City sätts inte extra vakter in, enligt centrumledaren Ann-Sofie Svennberg.

– Vi har alltid många vakter, men de kan inte ha koll på alla ficktjuvar. Det är lite upp till var och en att ha koll på sin väska, säger hon.

Fakta

Töm bilen själv

Lämna handskfacket öppet så tjuven ser att det inte finns något av värde.

Känn att bilen är låst när du parkerat.

Lämna helst inga varor i bilen. Om du måste göra det – köp de dyraste klapparna sist och lägg paketen i bagaget där de inte syns.Källa: Polisen