ANNONS

Tjuvar plockar dyra delar

Urban Magnusson, vd för Rm bilservice, visar att ratten, navigationsutrustningen och mittkonsolen är bortmonterad på en BMW 5-modell som står inne i verkstaden i Danderyd.
Urban Magnusson, vd för Rm bilservice, visar att ratten, navigationsutrustningen och mittkonsolen är bortmonterad på en BMW 5-modell som står inne i verkstaden i Danderyd.
Förra året ökade bil­inbrotten i Danderyd med drygt 40 procent jämfört med 2011. I snitt förekom ett inbrott om dagen.

På hela 40 adresser slog tjuvarna till mer än en gång.
ANNONS

På verkstadsgolvet står en BMW i 5-serien, där ratten, navigationsutrustningen och mitt­konsolen är skickligt bortmonterade. Inga andra skador syns, inte en repa. Hit till Rm bilservice i Danderyd kommer bland annat BMW-bilar som exempelvis har blivit av med ratt­en där krockkudden sitter.

Majoriteten av bilarna har inga andra synliga skador.

– Det är proffs som har gjort ­detta. För tio femton år sedan var det missbrukare som bröt sig in i bil­arna och tog stereon och då förstörde de mer. I dag förstör tjuvarna inget, de bara stjäl, säger Urban Magnusson, vd för Rm bilservice.

Men trots det blir reparationen en dyrbar historia, 50 000 kronor kostar det att återställa denna bil.

Tjuvarna fokuserar främst premiumbilar, själva lyxvarianterna av märkena BMW, Audio och Mercedes. Helt enkelt för att det finns en efterfrågan.

Under jul och nyår gjordes sex bilinbrott i BMW-bilar i Danderyd, främst i Enebyberg, där tjuvarna sammanlagt plockat med sig fem rattar med krockkuddar och strålkastare. På en av bilarna var instrumentpanelen bortmonterad.

Det är vanligare att bildelar stjäls än att hela bilen försvinner. Delarna har ett högt andrahandsvärde, begagnade strålkastare kostar runt 15 000 kronor.

– Både i Sverige och utomlands finns en marknad för de här bil­delarna. Det finns fabriker lite varstans i Baltikum där krockskadade bilar byggs upp igen, säger Robert Granath, kriminalinspektör vid Roslagspolisen.

Stölderna är beställningsjobb, tjuvarna spanar inte på måfå utan har enligt polisen listor på de bildelar de ska ta.

ANNONS

Och stölderna är systematiserade, tjuvarna återkommer till vissa distrikt där de varit tidigare, eftersom de vet att där finns de märken som de är ute efter.

Både polisen och Rm bilservice märker att inbrotten går i vågor. Det gör att det svårt att få tag på tjuvarna.

– Vi har inga resurser att spana någon gång i månaden när det blir en sådan ride, säger Per-Inge Akterin, närpolischef Danderyd.

På hela 40 adresser spridda över hela Danderyd begicks mellan två och fem bilinbrott under förra året. Stölderna sker vid mörkrets inbrott, oftast nära pendeltåget, i garage eller vid flerbostadshus.

Det händer att samma bilägare råkar ut för stölder fler än en gång. Ligorna vet att bilägarna har fått nya delar efter ett tag och då återkommer de.

Men det finns vägar att kringgå tjuvarna.

Bilar med eftermonterade larm klarar sig bättre eftersom tjuvarna lärt sig hur de ska larma av originallarmet som följer med bilen. Men det förekommer att de tar sig in i dessa bilar också.

– Vi rekommenderar att ha upplyst, köra in bilen i garaget och använda grannsamverkan, säger Robert Granath.

Fakta

Bilinbrotten ökar i Danderyd

2012 begicks 359 bilinbrott i Dand­eryd. 2011 gjordes 253 bilinbrott.

De är jämnt fördelade över Danderyd men olika adresser drabbas mer eller mindre.

2012 förekom det 40 gatuadresser där det skedde 2–5 brott.

På två adresser inträffade 6–10 bilinbrott. På 82 ställen skedde ett brott.

Källa: Polisen