Tjuvar slog till mot rekordmånga bilar i Täby

En ratt från en BMW som hittades i skogen utanför Åkersberga.
En ratt från en BMW som hittades i skogen utanför Åkersberga.
Mellan natten torsdag och fredag blev rekordmånga bilar utsatta för stölder i Täby. Tjuvarna hade siktat in sig på framförallt rattar som är attraktiva på svarta marknaden.
– Stölderna brukar vara beställningsjobb från utlandet, säger kommunpolis Mattias Tillberg.

Natten till den 18 maj fick tretton bilar flera värdefulla delar stulna. Tjuvarna hade framförallt siktat in sig på rattar, och särskilt airbagen, som är attraktiva på svarta marknaden. Polisen misstänker att det är utländska ligor som senare för ut stöldgodset ur landet.

– Det brukar vara beställningsjobb från utlandet. Man väljer ut bildelar från modeller och så slår tjuvarna till, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Täby.

Ring 112

Bilarna var av märkena BMW och Volkswagen i området kring Näsbydal. Utöver de 13 bilarna blev även två bilar bestulna i Ella park och Ensta förra lördagen. Polisen uppmanar att så fort man ser någon misstänkt röra sig i närheten av bilar ska man ringa 112.

– Det går väldigt fort när de väl börjat, det tar bara någon minut innan tjuvarna hinner få med sig de var ute efter, säger Mattias Tillberg.

Även om det är mycket svårt att få tag på de organiserade ligorna så kan det finnas det hopp att få fast gärningsmännen. Förra året träffade man på en stor gömma med bildelar i Åkersberga.

– Då hittade vi nedgrävda rattar i ett skogsparti. När de avvaktar transport ut ur landet brukar de gräva ner och gömma bildelarna och då kan det hända att människor som går förbi stöter på gömmorna.

Vad ska man göra för att skydda sig?

– Det absolut bästa är att låsa in bilen i ett garage. Men man kan även montera en rattkrycka för att försvåra. Det är också viktigt att man har ett larm som reagerar på glaskross, många originallarm utlöses inte när man slår sönder rutan.