Tjuvar slår till mot olåsta bilar

Låser du verkligen bilen när du parkerat?

Polisen råder bilister att vara extra försiktiga sedan en våg av mystiska bilinbrott drabbat Sollentuna.

Tio bilinbrott, eller stölder ur bilar, på en helg i Sollentuna. Den dystra statistiken kunde polisen rapportera om efter förra veckoslutet.

Tjuvarna har lämnat ovanligt få spår efter sig vid flera av stölderna.

Flera bilägare var nämligen säkra på att de låst bilen – samtidigt som varken fönsterrutorna slagits sönder eller låsen brutits upp.

Polisen tror helt enkelt att bilägarna tryckt på bilnyckeln i tron om att de låst bilen, men sedan glöm att kolla så att låssignalen verkligen nått fram.

– Jag får känslan av att flera inte låst bilen. De trycker på knappen med ryggen mot bilen men vänder sig inte om för att se att det blinkar. Då får tjuvarna allt serverat på guldfat, säger polisen Leif Svensson.

Ett par av stölderna förra helgen inträffade på parkeringsplatser under dagtid, till exempel vid Ica Maxi i Häggvik och på Rotebro handelsplats.

Och brotten verkar svårlösta, i början av förra veckan hade polisen inte fått in några vittnesuppgifter eller gripit några misstänkta tjuvar.

Men polisen Leif Svensson tror att tjuvarna suttit i en bil bredvid och sedan utfört stölderna när bilägarna gått därifrån.

Det gör att Sollentunaborna uppmanas att vara extra försiktiga.

– Ställ bilen på en upplyst plats och förvissa dig om att bilen är låst, säger Leif Svensson.

Han är polis i Upplands Väsby, där det också skett en våg av liknande bilinbrott och stölder ur bilar den senaste tiden.

Men eftersom det inte finns några misstänkta tjuvar vet inte polisen om det rör sig om en stöldliga i norra Stockholm.

Inbrotten och stölderna i Sollentuna förra helgen inträffade, förutom i Häggvik och Rotebro, till exempel i Edsberg och Gillbo.

Brotten begicks både dag- och nattetid och vid flera av inbrotten krossades fönsterrutor. Ett par saker som stals var, förutom datorer och gps:er, 35 liter bensin samt en ordningsvaktsuniform.

Vid ett par tillfällen stal tjuven något ur bilen efter att de misslyckats med att stjäla själva fordonet.

Fakta

100-tals brott

Varje år inträffar hundratals bilinbrott i Sollentuna.

De tre första kvartalen förra året polisanmäldes 282 bilinbrott i kommunen.

Hittills i år har brotten minskat något. 265 bilinbrott anmäldes under årets första nio månader.

Källa: BRÅ