Tjuvar slår till mot turistbussar

Stölderna har ökat i hela innerstan. Många turister har drabbats – i förra veckan tömdes en hel buss vid Ynglinga­gatan på värdesaker.

– Det har varit enormt mycket stölder i sommar, mer än i fjol. Vi får larm varje dag, säger Jan-Olof Lundgren, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Snatterier och fickstölder – nu är det högsäsong för tjuvarna. De senaste veckorna har flera stadsdelar sett en markant ökning av antalet stölder. Det kan handla om alltifrån snatterier till personer som stjäl kläder inne på varuhus.

Nyligen åtalades fyra personer misstänkta för en stöldvåg 29–30 juni. De ska ha gått in på olika butiker och varuhus i city och stoppat på sig parfymer och kläder till ett värde av tusentals kronor. Men det är inte bara butiker som drabbas av tjuvarna, många inriktar sig på turister. Folktäta platser som Drottninggatan och Gamla stan är särskilt utsatta, liksom välbesökta hotell. I tre fall har tjuvar tagit sig in i turistbussar bland annat vid Slottet. En buss som stod parkerad på Ynglingagatan tömdes medan besökarna var ute på sightseeing. Någon eller några tog sig in i bussen när den stod tom och stal väskor och kameror.

– Tolv turister drabbades, säger Jan-Olof Lundgren.

Enligt polisen har många japanska och kinesiska besökare hört av sig de senaste veckorna sedan de blivit av med värdefulla föremål.

– Man är kanske lite aningslös och har inte koll på sina saker utan ställer ifrån sig kameran och i nästa stund är den borta. Det är dyrbar kamerautrustning och värdeföremål som försvunnit, säger Jan-Olof Lundgren.

Det har varit enormt mycket stölder i sommar, mer än i fjol.