ANNONS

Tjuvar slår till när föräldrar hämtar

När föräldrar ska hämta eller lämna passar tjuvarna på. Den senaste tiden har minst 15 bilinbrott skett utanför skolor och förskolor i Sollentuna.

– Lämna inte ens smutstvätt i bilen, varnar polisen Curt Ahnlund.
ANNONS

Den senaste tiden har minst 15 bilinbrott skett i närheten av skolor och förskolor i Sollentuna. En av dem som drabbats är Malin Näsvall.

– Jag skulle hämta mina barn på Gärdesskolan. Klockan var 16.45, jag parkerade bilen och var borta en minut ungefär, säger hon.

Under tiden körde någon på moped fram till bilen, krossade rutan på bilens passagerarsida och tog Malin Näsvalls väska. Flera vittnen på parkeringsplatsen intill såg vad som hände.

– Det klart att jag vet att man inte ska lämna sin väska i bilen. Vanligtvis tar jag med mina saker men denna dag var det bråttom till fotbollsträning. Tyvärr tänkte jag ”det går ändå så snabbt” och lämnade väskan i bilen.

Den senaste tiden har det inträffat 22 liknande bilinbrott i Sollentuna, Upplands Väsby och Rosersberg, och de har flera likheter: Tjuvarna slår till utanför skolor, förskolor eller hunddagis. De sker under sena eftermiddagen på vardagar. Och på flera platser har vittnen sett den misstänkta mopeden.

– De här är ute efter värdesaker. Det är organiserat, säger Curt Ahnlund vid närpolisen i Sollentuna.

Därför har utredarna gott hopp om att kunna få fast tjuvarna. Polisen är övertygad om att det rör sig om samma gärningsmän.

– Ja, vi tror att det är två personer på moped som ligger bakom alla bilinbrott, säger Mona Johansson vid Norrortspolisen.

Polisen har fått in vittnesuppgifter om vilken registreringsskylt som den misstänkta mopeden har, men den var falsk. Trots det, och trots att polisen varken vet ålder eller kön på tjuvarna, är Mona Johansson säker på sin sak.

ANNONS

– Vi kommer att gripa dem, säger hon utan att vilja gå in mer detaljerat på vad som får polisen att vara så säkra.

Men hon betonar också att polisen fortfarande är mycket intresserad av att komma i kontakt med fler vittnen som kan ha sett något.

Malin Näsvall blev av med plånbok, jobbmobil, nycklar och en arbetsdator. Men en del av sakerna kom faktiskt tillbaka.

– En man som var ute och joggade hittade en del saker som tjuvarna kastat. Jag är jätteglad att mina hemnycklar kom tillbaka och jag vill åter igen tacka mannen som hittade mina nycklar och lyckades söka upp mig, säger hon.

Tjuvarna slår till utanför skolor, förskolor eller hunddagis. De sker under sena eftermiddagen på vardagar. Närpolis Curt Ahnlund varnar för att lämna saker i bilen vid hämtning.

De här är ute efter värdesaker. Det är organiserat.curt ahnlund närpolisen sollentuna

Fakta

Polisens tips: Så skyddar du dig

Lämna inget i bilen. Definitivt inte värdesaker, men heller ingenting som kan locka tjuven.

Parkera väl synligt bland många andra. Undvik ensliga platser eller långt in i parkeringshus där tjuvar kan jobba ostört.

Var alltid vaksam. Även på platser där du känner dig trygg, som utanför ”din” skola eller på ”din” gata, kan tjuvarna slå till.

Använd sunt förnuft – försök att tänka som tjuven.

Källa: Polisen