Tjuvar slår till på lunchen

Gunnar Sundblad har klarat sig från inbrottstjuvarna som de senaste månaderna har härjat bland parkerade bilar vid Stora Väsby.
Gunnar Sundblad har klarat sig från inbrottstjuvarna som de senaste månaderna har härjat bland parkerade bilar vid Stora Väsby.
Tjuvarna slår till när du äter lunch eller betalar för bensinen.

De senaste månaderna har många bilister som gjort ett stopp i Stora Väsby fått bilarna länsade på datorer och mobiltelefoner.

Felix Bergström Hast, förundersökningsledare på samordningen i norrort, blir förvånad när han tittar på antalet anmälningar över inbrott i bilar vid Mcdonalds och bensinstationen vid Stora Väsby. Bara i februari slog tjuvar till åtta gånger på båda sidor om motor­vägen.

– När jag tittar på antalet polisanmälningar så verkar det vara ovanligt mycket där. Det är om inte väldigt många så ändå många bilinbrott för att vara på en specifik plats, säger Felix Bergström Hast.

Han säger att det tjuvarna bland annat stulit är datorer, mobiltelefon och en ryggsäck.

– Folk måste vara uppmärksamma på vad de lämnar kvar i bilarna. Låt aldrig värdesaker ligga kvar synliga i bilen, inte ens för en kort stund. Polisen brukar ju informera om sådant här men det behöver upprepas så att folk blir uppmärksamma på det, säger Felix Bergström Hast.

Bensinstationerna och hamburgerrestaurangerna ligger, enligt Felix Bergström Hast, ”bra” till för att snabbt ta sig därifrån.

– Tjuvarna hinner åka flera mil innan den drabbade har upptäckt inbrottet i bilen, säger han.

Antalet bilinbrott tycks ha ökat igen efter de många inbrott som inträffade kring jul och nyår 2012, berättar Maria Kettner, butiksbiträde på Shell nära E4 i norrgående riktning.

– Då var det uppemot fem bilinbrott varje dag, på dagen eller natten. Många drabbades, säger Maria Kettner som berättar att flera av dem som drabbats av bilinbrott köpt tejp på bensinstationen för att täcka för en inslagen ruta.

En anställd på Mcdonalds på andra sidan E4, i södergående riktning, berättar för Lokaltidningen Mitt i att det nyligen har varit åtminstone ett inbrott i en bil.

– Jag vet inte vad de stal men jag hörde att det var ett inbrott i en bil här. Det är tråkigt samtidigt som det i bland dyker upp ganska skumma typer här i området, säger kvinnan som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Gunnar Sundblad som kopplar av med en kaffe utanför restaurangen säger att han är noga med att inte lämna kvar värdesaker i bilen.

– Det går inte att göra här eller i Storstockholm överhuvudtaget, då råkar man snabbt ut för inbrott. Annorlunda är det i Hudiks­vall där jag kommer ifrån. Där behöver man knappt låsa bilen, säger Gunnar Sundblad.

Daniel Johansson, som driver benssinstationen, säger att han hörde om en anställd på Mcdonalds som drabbades av ett bilinbrott.

– Tydligen hade personen parkerat bilen bakom restaurangen när någon tog sig in i bilen. Här omkring oss har jag inte hört om något inbrott, säger Daniel Johansson.

Fakta

En bil töms på några sekunder

Två av de tre senaste polisanmälda inbrotten inträffade vid McDonalds vid E4 i södergående körriktning och det tredje på andra sidan motorvägen.

Vanligt är att tjuven eller tjuvarna slår in en ruta och tömmer bilen på värdesaker.

Polisens råd är att inte låta något värdefullt, inte ens en påse med smutstvätt, ligga kvar i bilen.

Det tar inte tjuven många sekunder att krossa en ruta och roffa åt sig det till synes mest värdefulla ur bilen.

Källa: Polisen