Tjuvar slår till varje dag

Jul- och nyårsledigheter innebär bråda dagar för inbrottstjuvarna. I år har antalet inbrott i kommunen slagit nya rekord – mer än ett per dag har begåtts den senaste månaden.

Mellan 15 december och 10 januari anmäldes sammanlagt 36 försök till inbrott eller fullbordade inbrott i Sollentuna kommun. Det är en stor ökning jämfört med förra årens siffror, som de senaste tre åren legat kring 25 under samma period.

– Framför allt är det villor och radhus som drabbas, men det förekommer även inbrott i lägenheter. Det är helt klart en markant ökning, säger Lennart Segerqvist, förundersökningsledare på inbrottsgruppen i norrort.

Under 2015 begicks 222 fullbordade bostadsinbrott i villor, jämfört mot 44 fullbordade inbrott i lägenheter. Inbrotten är utspridda över hela kommunen. Främst är det under vardagseftermiddagarna som tjuven slår till, när de flesta är på jobbet eller i skolan.

– Ju mindre insyn det är kring husen, desto större risk är det att råka ut för stölder. Men det finns inget område som generellt drabbas mer. Ibland drabbas ett område flera gånger inom samma dygn, innan tjuvarna sedan drar vidare till nästa.

Inbrotten har främst skett genom att inbrottstjuvarna bryter sig in via dörren. Men att ta sig in med hjälp av en stege, via övervåningen, som Lokaltidningen Mitt i tidigare skrivit om, är något som fortfarande förekommer.

– Att inbrotten ökar beror nog på många saker, det är svårt att säga varför det har ökat så mycket i år. Vardagsbrotten stiger ju i allmänhet i hela länet. Och vi har för lite resurser hos oss för att kunna utreda allt, säger Lennart Segerqvist.

I hela norrort har det sammanlagt begåtts 114 inbrott under perioden 15 december till 10 januari. Förra året var siffran 90. Ser man på hur många inbrott och inbrottsförsök som har begåtts under hela året i Sollentuna landar siffran på 302. En ökning med nästan 50 fall sedan 2014.

– Det som i första hand avskräcker gärningsmannen från att begå brottet är ju risken att bli upptäckt. Sedan handlar mest om att ha bra skydd vad gäller lås på dörrar och fönster.

Fakta

Polisens bästa tips:

En ilsken hund skrämmer inbrottstjuvar mest.

Var observant på främmande bilar och personer som inte verkar höra hemma i området.

Lås och larm kanske inte alltid stoppar, men försvårar.

Be grannar att skotta och tömma din brevlåd när du är bortrest