Tjuvar lurade Berit på smycken och kontokort

Stulen. Berits guldklocka var en femtioårspresent.
Stulen. Berits guldklocka var en femtioårspresent.
En charmig kvinna med blommor i handen ringde på och sa att hon köpt en lägenhet i Berits hus. Efter besöket hade smycken till ett värde av uppemot femtio tusen kronor försvunnit från lägenheten.

– Det känns hemskt. Min familj har skällt ut mig för att jag var så godtrogen, säger Berit som är i 80-årsåldern.

Det var i fredags eftermiddag som Berit fick ett oväntat besök där hon bor vid Hässelby strand. En kvinna som ser ut vara mellan femtio och sextio år presenterar sig som en ny granne i bostadsrättshuset och har med sig blommor.

– Hon var väldigt övertygande. Det är därför jag vill varna andra så att de inte råkar ut för samma sak, säger Berit.

Kumpan tog kassaskåp

Under de femton minuter som kvinnan och Berit satt och pratade på balkongen måste någon annan ha tagit sig in i lägenheten. Det mindre kassaskåp som Berit förvarade i sin garderob var nämligen borta efter att kvinnan gått.

– Och vi var tillsammans hela tiden. Så de måste ha jobbat i par, säger Berit.

I garderoben fanns både guldsmycken, äkta pärlor, halsband och ringar i ett smyckeskrin och dessutom flera bankkort i ett mindre kassaskåp. Kort som Berit hade hand om som kassör i olika föreningar. Värdet på smyckena uppskattar hon till mellan fyrtio och femtio tusen kronor.

– Jag vet inte om pengar har tagits ut från korten men vi spärrade dem inom två timmar efter att kvinnan varit här. Bland smyckena fanns sådant som jag fått av min man. Han finns inte med oss längre, säger Berit.

Grämer sig

Polisen har varit på plats i lägenheten och tagit uppgifter samt försökt få fram ett fotavtryck från besökaren eller besökarna. Men det de hittade var för otydligt, berättar Berit. Hon grämer sig över att ha blivit lurad av tjuvarna.

– Huvudet var inte riktigt med. Jag hade legat på sjukhus i åtta dagar. Men hon visste vem jag var och var väldigt övertygande, säger Berit.