Tjuvar spanar vid dagis

Andrea Storbjörk, som just har lämnat sin son på Älvan, har själv inte drabbats av inbrott. Hon har även haft sina barn på förskolan Trollet i Vårsta. ”Då kände jag mig mer orolig för inbrott för det är mindre trafikerat där”, säger hon.
Andrea Storbjörk, som just har lämnat sin son på Älvan, har själv inte drabbats av inbrott. Hon har även haft sina barn på förskolan Trollet i Vårsta. ”Då kände jag mig mer orolig för inbrott för det är mindre trafikerat där”, säger hon.
När föräldrarna lämnar barnen vid skolor och förskolor slår tjuvarna till.

Hittills i år har 14 inbrott i bilar anmälts i Botkyrka.

– Det går på någon sekund, säger närpolisen Mats Backström.

Bilarna avlöser varandra på den lilla vändplatsen vid förskolan Älvan i Vårsta. Klockan är halv nio på morgonen och det är lämningstid.

Här slog tjuvarna till för några veckor sedan, en förälder fick rutan på sin bil krossad och handväskan stulen. Nu är Andrea Storbjörk på väg tillbaka till bilen efter att ha lämnat sin son.

– Oj jag måste kolla om handväskan ligger kvar, säger hon och springer fram till framrutan.

– Jag tänker alltid på att inte lämna kvar något i bilen, men sedan glömmer jag det.

Sedan årsskiftet har 14 bilinbrott anmälts vid skolor och förskolor i Botkyrka. Tillvägagångssättet är detsamma: Tjuvarna passar på när föräldern är inne och lämnar barnen.

– Man tänker inte att det ska hinna hända något på den korta stunden. Men det går på någon sekund. De knackar rutan, tar det som lämnats och försvinner sedan. Vi har inga vittnen, säger Mats Backström vid Botkyrka­polisen.

Förutom allt obehag ett bilinbrott orsakar kan det leda till allvarligare brott, enligt Mats Backström.

– Om man får med sig bostadsnycklar så kan man ganska lätt ta reda på adressen, via körkortet eller registreringsskylten. Då riskerar man att få inbrott hemma på köpet.

I Botkyrka har tjuvarna slagit till i Tumba, Vårsta och Tullinge. Även i Huddinge har bilrutor krossats och värdesaker stulits. I Vårsta har förskolorna Älvan och Trollet drabbats av sammanlagt tre bilinbrott. Där lämnar nästan alla föräldrar sina barn med bil, enligt förskolechefen Judith Larsson.

Hon är säker på att det inte rör sig om några impulsbrott, utan att stölderna är noga planerade.

– Tjuvarna slår till vid lämning när föräldrarna är som mest stressade och tar värdesaker. Det är så oförskämt, säger hon.

Botkyrka kommun har gått ut och informerat både allmänhet och personal på skolor och förskolor om att de bör sätta upp skyltar som varnar för att lämna kvar något i bilen.

Andrea Storbjörk har sett varningarna som sitter på förskolans ytterdörr. Själv har hon inte drabbats av stölderna.

– Men det spär på den allmäna oron och ger en känsla av att barnens miljö inte är så trygg som man skulle vilja att den är, säger hon.

Fakta

Här har tjuvarna slagit till i år

Förskolor:

Kärrspiran, Tumba.

Ängsgården, Tumba.

Ametisten, Tumba.

Björkbacken, Tumba.

Trollet, Vårsta.

Älvan, Vårsta.

Fröhuset, Tullinge.

Trädgårdsstadsskolans förskola, Tullinge.

Skolor:

Banslättsskolan, Tullinge.

Parkhemsskolan, Tullinge.

Malmsjöskolan, Vårsta.