Tjuvar sprider stor oro i koloniområde

Hemlösa personer begår brott och sprider oro och otrygghet i kolonistugeområdet i Skrubba.

Enligt polisen har antalet brott här nästan fördubblats sedan i fjol.

– Det känns olustigt, man ska inte behöva vara rädd för att sova här, säger Marianne Fihlman.

Det ligger en tryckt och vaksam stämning bland de annars så stillsamma och prunkande på gränsen till överblommade trädgårdslotterna. Marianne Fihlman är inte ensam om att numera låsa dörren till stugan även fast hon sitter ute i trädgården.

Den senaste tidens inbrottsvåg har gjort att många i grannskapet tycker att det känns otryggt att vistas på sina kolonilotter.

– Tjuvarna går in på natten medan folk sover eller på dagen medan de står i trädgården. De är helt orädda, berättar Marianne som haft sin stuga i fem år.

Det var kring årsskiftet som problemen började på allvar. Och det var inte bara inbrott som började avlösa varandra. Marianne Fihlman upptäckte tidigare i år att fyra män hade brutit sig in och inhyst sig i hennes stuga och överrumplade dem sovandes på golvet. Och hon är inte den enda som har haft ovälkomna gäster.

– Sedan var det lugnt ett tag, men nu har det kommit i gång igen och nu är det nästan varje natt som det händer någonting. Det smyger omkring folk. Det känns olustigt, säger Marianne Fihlman.

Hon berättar om grannar som vaknat av att det har varit personer i stugan eller som har försökt ta sig in medan de varit inomhus.

Polisen bekräftar bilden av att det den senaste tiden varit ovanligt mycket brott i koloniområdet i Skrubba.

– Det har varit mycket där hela sommaren och det har helt klart skett en ökning, en fördubbling av antalet anmälda brott skulle jag säga. Folk går in och tittar runt, stjäl saker. En del övernattar och använder stugorna som tillfällig bostad. Vi tror inte att det är några speciella ligor, utan det är personer som inte har någon bostad, säger Åke Nilsson på Söderortspolisen.

På grund av bristfälliga signalement och bevis har polisen inte lyckats gripa särskilt många gärningsmän.

Marianne Fihlman tvivlar på att hon vill ha sin kolonistuga kvar.

– Det har tagit bort glädjen att vara här. Nu åker man hit för att se att det inte har hänt någonting, säger hon.

Om problemen fortsätter är det är bara att gilla läget eller så får man sälja, menar hon.

– Jag har ändå väntat i sex år på att få det här, jag har satt mig i skuld, och tyckt att det har varit värt det, att ha en liten oas när man bor i lägenhet. Man känner sig så hjälplös och utsatt. Tyvärr tror jag att det här bara är början, säger Marianne Fihlman.

Marianne Fihlman köade i sex år för att få köpa sin kolonistuga. men nu känner hon sig inte längre trygg i området.

Fakta

Polisen: ”Försök försvåra för tjuven”

Åke Nilssonvid Söderortspolisen tipsar vad man som drabbad bör göra:

Försäkra dig om att både fönster och dörrar verkligen är låsta.

Skaffa skalskydd på lås och dörrar.

Prata med grannar och samverka för att hålla koll på obehöriga i området.

Ring polisen. ”Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, det kan vara så att vi har en bil i närheten”.