ANNONS

Tjuvar stjäl blommor och potatis på kolonilotterna

Elisabet och Yvonne är trötta på att deras odlingar plundras.
Elisabet och Yvonne är trötta på att deras odlingar plundras.
Mycket slit för ingenting.

Så känns det för odlarna i Johannelunds koloniträdgårdar som varje sommar drabbas av tjuvar som tar deras grödor och blommor.
ANNONS

– Vi är ett gäng privatpersoner som lägger ner en massa jobb på detta. Man blir otroligt ledsen, säger Yvonne, en av kolonisterna.

På anslagstavlan utanför koloniträdgården, som ligger vid Ulvsundasjön, har en odlare hängt upp ett A4-papper med en kort text och rubriken: Stöld.

I flera år har odlarna på Johannelunds koloniträdgård haft problem med stölder där potatis, lök, morötter och blommor blir uppgrävda innan odlarna själva hinner skörda. Och problemet blir värre för varje år.

– Det här året har varit hemskt. Det har varit någon och knipsat av blommor nästan varje dag. Nu håller jag på att plocka av alla mina bär så att jag får dem för mig själv i alla fall, säger Elisabet Johansson, en annan av kolonisterna.

Hon visar runt på sin lott och pekar ut var tjuvarna härjat. På lotten intill har de också varit, berättar Elisabet som är långt från ensam om att ha drabbats.

Flera personer som Lokaltidningen Mitt i pratar med har blivit av med rovor, grönsaker och bär.

– Det är jättetråkigt. Man har arbetat länge med detta och när det väl är klart så är någon där och tar det, säger Sherzad Husein.

På kolonilotter gäller ingen allemansrätt, utan det är privat mark som odlarna får hyra. På Johannelunds koloniträdgårdar finns ungefär 100 lotter och varje odlare betalar runt 1 000 kronor om året i hyra för sin lott.

Lennart Pöppel som är ordförande för Föreningen Stor-Stockholms koloniträdgårdar tycker att problemet är svårt att komma åt.

ANNONS

– Det har accelererat den senaste tiden och det är ett dilemma. Problemet är att om man vill avvärja tjuvarna så måste man börja stänga och låsa in områdena. Men samtidigt vill vi ju att koloniträdgårdarna ska vara öppna och att vem som helst ska kunna gå igenom, säger han.

– Risken är stor att många tröttnar på att lägga ner tid och betala hyra för en kolonilott om stölderna fortsätter.

I Johannelund uppmanas de medlemmar som drabbas att anmäla det till polisen.

Men om polisanmälan hjälper är tveksamt.

– Vi noterar det och har det i åtanke när vi ute och patrullerar. Tyvärr är det inget prioriterat brott. Men det är ändå viktigt att man anmäler det för att kunna se omfattningen av det, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.