Sedan slutet av augusti ser kommunpolis Daniel Godman hur metoden har letat sig in på parkeringsplatser i Solna och Sundbyberg.

– Vi har fått in fyra, fem ärenden där vi misstänker att störningssändare har använts.

Det typiska scenariot, förklarar Godman, är att tjuven går runt på parkeringen eller sitter i en bil med apparaten på sig. När sedan en intressant bil rullar in följer gärningspersonen efter eller närmar sig den.

– Och när föraren ska låsa ser man till att slå ut eller blockera signalen, säger Daniel Godman.

Såväl inhemska som internationella brottslingar kan ligga bakom brotten, enligt Daniel Godman. "De kan röra sig över hela landet", säger han.

Såväl inhemska som internationella brottslingar kan ligga bakom brotten, enligt Daniel Godman. "De kan röra sig över hela landet", säger han.

Polisen

Sedan är det fritt fram för tjuven att öppna bildörren, ofta i jakt på telefoner, datorer eller elektronik från själva bilen.

Rådet till bilisterna

Tillvägagångssättet är inte nytt. I flera år har tjuvar använt tekniken för att ta sig in i folks bilar. Men det går i cykler, förklarar Daniel Godman.

Solna och Sundbyberg sticker inte ut vad gäller moduset. Det används i stora delar av landet, om än mer i storstadsområdena.

– Mitt viktigaste medskick är att man fysiskt kontrollerar att dörren är låst, säger Godman.

Och om man ändå drabbas?

– Vår uppklarningsförmåga är generellt ganska låg på de här brotten. Det går ganska fort och utredningsförutsättningarna är ofta inte så goda. Här hänger det mycket på självhjälp, att man är noggrann.