Tjuvar tog hans nummerplåtar

Nu har Leo Vidal skaffat provisoriska skyltar. ”Det blir mycket strul när sådant här händer”, säger han.
Nu har Leo Vidal skaffat provisoriska skyltar. ”Det blir mycket strul när sådant här händer”, säger han.
Leo Vidals nummerplåtar till bilen stals medan han handlade.

– Det är helt sjukt. Jag var bara inne en kort stund mitt på dagen när det var fullt med folk på parkeringen. Det måste ha gått fort, säger han.

Leo Vidal bor i Västertorp och vid lunchtid förra fredagen handlade han vid Västberga handelsplats. Han bedömer att han var borta max en halvtimme.

När Leo kom ut kände han inte riktigt igen sin bil – en grågrön Mercedes C180.

– Något stämde inte. Jag trodde först att jag gått till fel bil. Det såg konstigt ut. Men så märkte jag att det var min bil och att nummerplåten bak var borta. Jag kollade fram och den var också borta, säger han.

Leo Vidal är bara en av många stockholmare som blivit av med sina registreringsskyltar.

Enligt Transportstyrelsens statistik var 7 844 registreringsskyltar efterlysta i Stockholm i september. Som en jämförelse kan nämnas att 5 937 skyltar var efterlysta i juli 2008 – en ökning med 1 907 försvunna skyltar på fyra år.

Statistiken visar att det skett en stadig ökning av antalet efterlysta skyltar de senaste åren. Men Transportstyrelsen är ändå försiktig med att dra slutsatser.

– Vi måste komma ihåg att det samtidigt skett en kraftig ökning av antalet bilar. Det är svårt att säga om stölderna ökar relativt sett. En del skyltar har heller inte stulits utan bara ramlat av, exempelvis när en bilist kört in i en snödriva och inte märkt förrän senare att den fallit av, säger Mikael Andersson, pressansvarig vid Transportstyrelsens trafikregister.

Det första Leo Vidal gjorde var att åka till polisstationen i Västberga och anmäla stölden. Där fick han provisoriska handskrivna gula skyltar.

– De kostade 80 kronor styck och nu ser det ut som att jag kör taxi. Fram tog de också plastkåpan som skylten satt i och den måste jag specialbeställa från Mercedes för 690 kronor. Jag får väl vara glad över att de inte tog bilen, men det blir mycket strul när sådant här händer.

Den som blir av med sina nummerplåtar riskerar också att råka ut för obehagliga överraskningar. En tid efter stölden kan räkningar för p-böter och trängselskatt börja strömma in.

En annan populär sysselsättning tjuvar ägnar sig åt är att tanka den falskregistrerade bilen utan att betala eller använda den vid ännu allvarligare brott.

– Vi vet att en del stulna skyltar används i samband rån, säger Ulf Sundström vid Söderortspolisens trafikenhet.

Enligt Transportstyrelsen bör den drabbade bilisten betala de räkningar på felparkeringar och trängselskatter som kommer in och sedan överklaga med stöd av polisanmälan.

Leo läste råden på nätet.

– Jag började föra körjournal och antecknade vart och när jag kört. Det kändes riktigt obehagligt att jag inte visste vad mina skyltar skulle användas till, säger han.

Men Leo hade tur. Bara två dagar efter stölden hörde polisen av sig.

– Klockan åtta på söndagsmorgonen ringde Oskarshamns- polisen och berättade att de hade mina nummerplåtar. Jag var yrvaken och fattade ingenting. Oskarshamn? Polisen berättade att de hittat skyltarna i bakluckan på en bil som de stoppat, berättar Leo.

Något mer har han inte fått veta.

– Det kändes i alla fall skönt att jag fick besked så snabbt om vad som hänt med skyltarna. Jag är förstås nyfiken på vad mina skyltar gjorde i Oskarshamn. Jag hoppas att jag får veta omständigheterna när polisen är klar med utredningen. Tills dess är mina skyltar beslagtagna och jag har beställt nya.

Fakta

Polisanmäl

Om du har blivit av med en registreringsskylt ska du polisanmäla.

Polisen efterlyser skylten och utfärdar en provisorisk registreringsskylt som kostar 80 kronor.

Om fordonet förlorat registreringsskyltarna får du bara köra den kortaste lämpligaste vägen till en polismyndighet för att få provisoriska registrerings-skyltar.Källa: Transportstyrelsen