ANNONS

Tjuvarna bröt sig in med en kofot

När Mehrshad Sharifirad kom hem på nyårskvällen var dörren uppbruten.
När Mehrshad Sharifirad kom hem på nyårskvällen var dörren uppbruten.
När Mehrshad Sharifirad och Shadi Gholami kom hem för att hämta en tändare till nyårsraketerna hade någon brutit upp deras dörr. Allt av värde var borta. Nu tänker de flytta från lägenheten.

Det är ett av elva inbrott på Kungsholmen – bara i januari.
ANNONS

– Jag gick hem vid klockan 22 för att hämta en tändare. Jag trodde inte det var sant när jag såg att dörren var uppbruten, säger Mehrshad Sharifirad.

Trots att de hade säkerhetslås höll inte dörren för trycket från tjuvarnas kofot.

– De tog allt guld jag hade, alla mina bröllopssmycken, kameran och Ipaden. Det var otroligt kränkande att se alla våra privata saker utspridda, säger Shadi Gholami.

Samma kväll var tjuvarna även inne hos Anna som bor i närheten.

– Det känns otroligt obehagligt. De hade vänt upp och ner på allt, tömt ut mina smyckeskrin och plockat ut allt guld. Min son hade fått 6 000 kronor i födelsedagspengar i ett kuvert, det tog de också. Och allt nysilver, de visste precis vad de ville ha, säger hon.

Anna, som egentligen heter något annat, hade påhälsning av inbrottstjuvar redan i november.

– Vid halv fem på natten ringde det på dörren, men jag öppnade inte. Morgonen efter ringde polisen och sa att någon försökt ta sig in genom fönstret under natten, men blivit avbruten av grannen i huset mittemot som larmat.

Brytmärkena på dörren efter inbrottet under nyår syns tydligt.

– Den har fortfarande inte bytts. Jag vill även att Stockholmshem ordnar en säkrare port, med nyckel eller kodlås, säger Anna.

ANNONS

Stockholmshem tycker sig ha gjort vad de kunnat för att hyresgästerna ska känna sig trygga.

– Vi satte in fönsterlås hos henne och har satt extralås på båda deras dörrar. Tyvärr är det lång leveranstid på de nya dörrarna, säger Olof klingvall presskontakt på Stockholmshem.

Mehrshad Sharifirad och Shadi Gholami tänker nu flytta från lägenheten i närheten av Thorlidsplan, bland annat på grund av det som hände på nyårskvällen.

– Vi känner oss inte trygga här, säger de.

Ovanligt många inbrott har registrerats på Kungsholmen under januari.

– Vi har haft elva inbrott. Det är mer än vad övriga närpolisområden i hela city haft, säger John-Olof Astertoft stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Det är svåra brott att klara upp.

– För att få fast tjuvarna behöver man antingen ta dem på bar gärning eller säkra spår som till exempel dna i form av blod eller saliv, säger Björn Wiberg, kriminalinspektör vid citypolisen.

Citypolisen vet om ett antal ställen där stöldgods byter ägare.

– Det kan vara mindre nogräknade restauranger och mobiltelefonaffärer som köper in stulna telefoner. Guld smälts ner och säljs till olika uppköpare. Konst och annat värdefullt gods lämnas i bland in på pantbanker, säger Björn Wiberg.

Fakta

Så kan du skydda dig mot tjuven

Be grannarna gå in och stöka om lite emellanåt så det ser ut som att någon varit hemma.

Be någon tömma post- och brevlådan.

Tala inte om på Facebook eller Twitter att du tänker resa bort.

Ha en radio och lampor på timer som slår i gång då och då.

Se till att fönster och dörrar har bra lås. Ett larm kan också skrämma bort tjuvarna.