Tjuvarna har bytt mål

Så här mycket kan tjuvarna sälja bildelarna för.
Så här mycket kan tjuvarna sälja bildelarna för.
Husägare och polis i Roslagen har kunnat glädja sig åt att villainbrotten minskar.

Men det finns en baksida: tjuvarna har gått över till att stjäla bildelar.

Äntligen har bostadsinbrotten börjat minska. Det är något som både polis och villaägare kunnat glädjas åt den sista tiden. Från 2014 till förra året sjönk nämligen inbrotten med nästan 40 procent, enligt statistik från polisen.

Men lyckan glömmer sällan att skicka en räkning. Medan villorna i Roslagen skonats så är det bilägarna som fått betala, menar flera poliser som Mitt i pratat med.

– Vi tror att de som tidigare ägnat sig åt villainbrott nu gått över till att ta bildelar i stället, säger Jan Berlin som är kommunpolis i Täby.

Mitt i har tidigare rapporterat om att bilinbrotten i Roslagen ökar. Under förra året anmäldes 261 bilinbrott i Danderyd, jämfört med 2014 då siffran låg på 243. I år ser den ut att stiga ytterligare. Bara i januari och februari anmäldes 58 bilinbrott i kommunen, och den trenden ser ut att fortsätta om inget görs.

I majoriteten av fallen handlar det om stölder av reservdelar i form av exempelvis krockkuddar och navigationsutrustning.

Jan Berlin är inte förvånad över att tjuvarna numera riktar in sig på bilar.

– Det är lägre straffskala och på många sätt enklare än att göra villainbrott. Dessutom handlar det om stora värden i det som stjäls från bilarna.

Det bilmärke som i särklass drabbas mest är BMW. Men även Mercedes, Volvo och Volkswagen finns med på tjuvarnas önskelista. Själva installationen borträknat kan till exempel en ny krockkudde kosta uppåt 10 000 kronor beroende på vilken bilmodell det rör sig om.

En som drabbats är Näsbyparksbon Mats, 49. En morgon för ett par veckor sedan kunde han konstatera att det varit besökare på uppfarten under natten.

Någon hade tryckt in en mejsel strax under låset på bilens förarsida för att bryta sig in. När det misslyckats hade tjuven slagit in en av sidorutorna men gått bet även där. Då krossades glaset på främre passagerarsidan.

– Navigatorn, krockkudden, ratten och instrumentpanelen med hastighetsmätare och varvräknare var borta, säger Mats.

Under samma vecka var det sammanlagt 40 liknande stölder. Näsbypark och Skarpäng var de områden där tjuvarna var som flitigast, och så har det ofta sett ut även under resten av året.

I Danderyd drabbades Stocksundsbon Göran Träff av inbrott i sin bil i januari.

– Jag var inne i stan på ett möte när min fru ringde mig och berättade att någon varit inne i min bil, säger han.

När han kom hem kunde han konstatera att bilens gps-utrustning hade stulits.

– De har tagit sig in genom att krossa bakrutan på bilen och krupit in, säger Göran Träff.

Som Mitt i berättat tidigare har polisen utökat resurserna som riktas mot bilinbrotten. Bland annat används polisflygets nya helikopter för att spåra tjuvar nere på marken.

Några gripanden har dessvärre inte kunnat göras.