Tjuvarna stal hennes bästa vän

Erica Johansson till vänster med vännen Caroline.
Erica Johansson till vänster med vännen Caroline.
Igår bröt sig okända tjuvar in i Erica Johanssons förråd. De fick inte med något av materiellt värde men något ovärderligt: alla hennes filmer på vännen som gick bort 2012.

För två veckor sen hade Erica Johansson ett inbrott i sitt förråd på herrgårdsvägen i Upplands Väsby. Flera lådor var uppbrutna och det låg saker överallt. Hon fick genast panikartade känslor.

– Min första tanke var bara inte kameran är borta, säger Erica Johansson.

 

Kameran i sig är 14 år gammal men i samma väska låg fyra kassetter på de sista åren med hennes bästa vän Caroline. När vännen fyllde 20 år drabbades hon av cancer, 2006. Efter cellgifter och operationer syntes inga spår av cancern  men hon gick fortsatt på kontroll. Två år senare kom den tillbaka. 2012 gick Caroline bort.

”Det är så man vill minnas henne: med glädjen av att ha hela livet framför sig.”

Erica Johansson

Den sista tiden tillsammans

– Det var filmer på hennes student, en utlandsresa och en sommar tillsammans. Studenten är en sån speciell tid och det var precis innan hon blev sjuk. Det är så man vill minnas henne: med glädjen av att ha hela livet framför sig, hennes skratt och gnistan i ögonen.

Som tur var hittade hon lådan och tog upp den i lägenheten. Men igår ringde grannar och berättade att hon hade haft inbrott ännu en gång.

– Jag fick panik igen men kom på att jag tagit upp lådan i lägenheten. Jag gick upp för att dubbelkolla att den var där och insåg att jag tagit upp fel låda.

Ovärderliga för många

 

Väl nere i förrådet insåg hon att kameran och filmerna var borta. Hon visste inte vart hon skulle ta vägen så hon åkte till butiken där hon jobbar för att köpa ett nytt lås till förrådet.

– När jag står där vid låsen får jag en panikångestattack och min chef fick följa mig hem och hjälpa mig sätta upp nytt lås.

”Jag är den enda som har filmer från den tiden.”

Erica Joansson

Kameran fick när hon när hon tog studenten och idag är hon 31 år. Den har inget andrahandsvärde men filmerna är ovärderliga för henne och många andra.

– Jag är den enda av vännerna som har filmer från den tiden, det var innan alla hade smartphones. Föräldrarna har främst filmer från när hon var barn och bara få från tiden när hon börjat bli kvinna och utvecklas som person. Vi vänner samlas ibland för att kolla igenom dem och skratta och gråta till hennes minne.

”Kan lägga pengar i en buske”

Därför ber Erica om all hjälp hon kan få att återfå filmerna och erbjuder ersättning till den som lämnar tillbaka dem, även om det är tjuven som brutit sig in. Kameran bryr hon sig inte om.

– Jag förstår att det kan vara svårt att lämna tillbaka eftersom man är rädd för att dömas som skyldig. Men jag kan gå så långt som att om någon kan lägga banden i en buske, kan jag lägga ett kuvert med pengar där som nån kan hämta efter att jag har gått.

”Alla hennes vänner fick inte plats i kyrkan på begravningen.”

Erica Johansson

Erica berättar att Caroline var en väldigt central person med många vänner i Upplands Väsby. Hon jobbade bland annat på White Horse och lärde känna många där.

– När hon dog var det en tragedi för många. Alla hennes vänner fick inte plats i kyrkan på begravningen utan stod utanför. Hon utstrålade en sån värme och glädje hela tiden. Hon var en sån som såg alla hon mötte som hennes vänner och framför allt ville alla vara hennes vänner, säger Erica Johansson.

Fakta

Så såg kameran ut

Kameran var en Sony DCR-HC17 från 2004 eller 2005. Kassettbanden var inte större än 7 gånger 5 centimeter.

Kamerna och kassetterna låg med en laddare i en svart väska. Väskan försvann på herrgårdsvägen i Upplands Väsby.