Tjuvarna stal 60 iPads i lugn och ro

Här var det inbrott i natt.
Här var det inbrott i natt.
I natt gjordes ett inbrott på Bällstabergsskolan.
Skolan var larmad. Ändå kunde tjuvarna jobba ostört och komma över upp till 60 iPads.
– Utryckningen borde skett snabbare, säger rektor Marie-Louise Yllmer Geuken.

Det var i natt som larmet gick på Bällstabergsskolan när två eller tre män bröt upp dörren till skolans Mediatek. Larmet var kopplat till Securitas.

Det finns övervakningskamera och inbrottet har fångats på film.

– De har haft lång tid på sig innan Securitas kom. Det tycker jag inte om. Vi kan se på filmen hur de gått flera vändor fram och tillbaks i lugn och ro, säger rektor Marie-Louise Yllmer Geuken.

Hur mycket har ni blivit av med?

– Kanske sex eller sju datorer. Och ipads, det kan faktiskt handla om 50–60 stycken som är borta. Mobiler hade vi reserver, det var tre stycken.

En del av det som stals var trasigt, sådant som lämnats in för att skickas på reparation.

Kan man se vilka tjuvarna är på filmen?

– De var maskerade och hade handskar. Vi tror att det är tre personer. Men det kan också vara två varav en springer flera gånger. Det verkar som att de vet exakt vart de ska gå. Så någon vetskap om skolan har de.

Marie-Louise Yllmer Geuken har kontaktat sin chef och säkerhetschefen i kommunen.

– En utryckning borde skett snabbare, säger hon.

På Securitas säger vd Joakim Källsholm att deras bil var på plats redan efter fem minuter.

– Larmet kom 00.41. Vi var där 00.46, sen jobbade vi med att återställa och fixa till dörrarna så vi var där i 79 minuter.

I så fall måste tjuvarna ha varit därinne?

– Jag kan inte läsa vad som står i rapporten. Men det är solklart att det varit inbrott och det är sannolikt att den första bilen har skrämt bort tjuvarna.

Men på filmen ska tjuvarna ha vistats länge i skolbyggnaden?

– I så fall har inte larmet utlösts. För från det att det utlöstes har det tagit fem minuter. Om de jobbat ostört i en timme har vi ingen möjlighet att gissa oss till var det inte är larmat. Eller att det inte löst ut.

Morgan Karlsson, vaktmästare på Bällstabergsskolan som tittat på övervakningsfilmen, tror inte på den förklaringen. Han säger att tjuvarna rört sig fram och tillbaka förbi flera larm och rörelsedetektorer och att larmet inte skulle ha utlöst är därför osannolikt.

– Det där kan de fetglömma. De gick in samma ingång de gått ut. Hela inbrottet pågick i en halvtimme. 00.45 till 01.15. Först en halvtimme senare, när de gått härifrån, kom Securitas. De var där ganska länge. Man ser att de går omkring och pillar och tar lite kort. Vi har kameror, så vi kan se när de kommer och går.