Tjuvarna riktar in sig på lyxbilar

”Bilen var låst när de gick in i den på natten. Inte ens hundarna vaknade”, säger Eva Borelius-Zätterström.
”Bilen var låst när de gick in i den på natten. Inte ens hundarna vaknade”, säger Eva Borelius-Zätterström.
Antalet blinbrott skjuter i höjden. Många tjuvar är ute efter delar till nya BMW-bilar.

– Vi antar att ökningen beror på stölder av bildelar, säger Per-Inge Akterin polischef i Danderyd.

Hittills i år har bilinbrotten i Danderyd ökat med 20 procent jämfört med förra året och ännu är året inte slut. Fakta är att bilinbrotten bara blivit fler och fler sedan 2009.

Eva Borelius-Zätterström har på kort tid haft två inbrott i sin bil. Det första upptäcktes en tidig morgon i oktober då hennes man skulle åka till jobbet. Han gick i vanlig ordning ut till bilen, låste upp den och satte i startnyckeln. Ingen åverkan syntes på bilen.

– Sen skulle han ta tag i ratten men det fanns ingen ratt. Det var ganska komiskt, säger Eva Borelius-Zätterström, som kan skratta åt det hela efteråt.

När det precis hade hänt var det annorlunda.

– Jag var chockad. Inte ens våra båda hundar hade märkt någonting på natten.

Förutom ratten hade tjuvarna tagit krockkudden, även central­lås och larm hade de förstört.

Det dröjde bara några veckor tills det var dags igen. I fredags slog nämligen tjuvar till och tog den nya krockkudden som satts in i den nya ratten. Inbrotten begicks i en två år gammal bil av märket BMW. En tio år gammal BMW som stod parkerad bredvid hade tjuvarna ratat.

När tjuvarna slog till stod de båda bilarna parkerade framför villans garage, som är belyst på nätterna och som vetter mot en allmän väg.

Att bilarna inte stod i garaget beror på att garaget är belamrat med annat, förklarar Eva Borelius-Zätterström. Ett bankomatkort som låg i bilen hittades senare i gräset hos en granne några hus bort. Där hade tjuvarna tagit sig in en Mercedes och stulit parkeringspengar.

– Det som hänt skapar otrygghet. Numera låser jag alltid ytterdörren när jag går ut med hundarna. Och jag har blivit mer misstänksam mot människor som rör sig i området och som jag inte känner igen.

Hon är förbannad på dem som brutit sig in i bilen.

Per-Inge Akterin har noterat den dystra trenden att bilinbrott ökar rejält.

– Vi har haft många inbrott i BMW-bilar, säger han som en förklaring.

De senaste åren har stölder av bildelar från främst BMW-bilar ökat markant i landet. Polisen tror att bildelarna fraktas till utlandet och säljs för en dyr penning.

– Det handlar om seriebrottslighet. Ligor åker runt i hela Sverige och stjäl dyr utrustning. Danderyd är ett utsatt område eftersom det finns speciellt många dyra bilar här. Oftast finns det inga fingeravtryck eller teknisk bevisning. Enda sättet att få tag i någon i Danderyd är att invånare ringer polisen om de ser något misstänkt, säger Per-Inge Akterin.

Den väg som haft flest bilinbrott är Enebybergsvägen där flera av bilinbrotten har ägt rum på parkeringsplatsen utanför Golfcenter. Men här handlar det om vanliga bilinbrott där tjuvar länsat bilar på väskor och andra löst liggande föremål inne i bilen.

– Vi har satt upp skyltar som varnar för inbrott. Tyvärr är det vanligt med inbrott utanför golfklubbar, säger Tomas Nilsson, delägare i Golfcenter.

Ett av de senaste bilinbrotten genomfördes på Valevägen i Djursholm där en Mercedes fick en fönsterruta krossad. Tjuvarna tog bland annat en GPS.

Fakta

Här slår tjuven till