Tjuvarna ska rökas ut från klädbutiken

Rökmaskin Vällingby centrum
Camila Nadal, butikschef på JC, hoppas att det nya röklarmet ska förebygga inbrott.
De senaste månaderna har inbrotten och rånen avlöst varandra i Vällingby centrum.
Efter att ha drabbats tre gånger testar JC nu ett nytt grepp - att röka ut tjuvarna.

Klockan är strax efter åtta på kvällen och butikschefen Camila Nadal har räknat kassan och stängt butiken.

– Men kunder har kommit in och frågat hur det går och hur det är inbrotten, och det känns väldigt bra att få det stödet, säger hon.

Butiken har drabbats av två smash and grab-kupper och ett inbrott sedan september förra året.

Nu hoppas hon att inbrotten ska få ett slut. Planen: ett nytt röklarm som gör att inbrottstjuvarna inte ser det tilltänkta stöldgodset. Och nu är det dags att testa så att det funkar.

Först börjar det pipa med några sekunders mellanrum. Sedan blir tjutet mer ihärdigt. Plötsligt börjar röken bolma ut ur maskinen ovanför kassan. Och det går snabbt.

På någon minut står vi i en tjock, vit rök. Till slut ser vi ingenting.

Det är den första JC-butiken i landet som får ett röklarm.

– Det är här vi har haft flera inbrott, säger Tomas Stjernenfall, säkerhetschef för JC Sverige.

Rökmaskin Vällingby centrum

JC är inte den enda butiken som har drabbats de senaste månaderna.

Rån- och inbrottsvågen drog in i Vällingby city redan under sommaren 2016. Då var det främst telefonbutiker som drabbades, men även Carlings och O’Learys har blivit målet för tjuvar.

Rökmaskin inte enda åtgärden

Och Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om polisens, Vällingby citys och butikernas åtgärder för att stoppa tjuvarna. Den senaste gemensamma åtgärden är pollarna som den senaste månaden har satts upp runt centrumet. De förhindrar obehöriga bilister att ta sig in i området. De sista är ännu inte uppsatta, men några ska vara höj- och sänkbara så att uttryckningsfordon och andra behöriga fordon ska kunna komma in i centrumet.

Här är alla åtgärder som ska stoppa rånarna

– Det absolut viktigaste är att inga bilar får möjlighet att köra in i området och där är vi nöjda och tacksamma över Vällingby citys agerande, säger Tomas Stjernenfall, säkerhetschef för JC Sverige.

Fakta

Några av rånen och inbrotten

10 juni 2016: Två maskerade gärningsmän hotade personal och kunder i en telefonbutik med kniv vid ett rån.

24 juli 2016: Två maskerade och mörkklädda män rusade in i en telebutik och tilltvingade sig mobiltelefoner och surfplattor genom att hota personalen med en skruvmejsel.

25 augusti 2016: Tre personer maskerade med näsdukar för ansiktet rånade på kvällen en grill på Jämtlandsgatan. Enligt ett vittne ska rånarna ha haft ett vapenliknande föremål på sig.

12 september 2016: Maskerade knivrånare gick in i Teliabutiken strax innan stängning och tvingade till sig mobiltelefoner. De packade ner stöldgodset i säckar och lastade in dem i en bil innan de flydde därifrån.

14 september 2017: Under natten drabbades JC-butiken av en smash and grab-kupp.
30 oktober 2016: O’learys rånades av tre gärningsmän som hhotade personalen. De ska ha fått med sig ett kassaskåp.

22 januari 2017: Strax efter klockan ett på natten rånade en maskerad man beväpnad med ett pistolliknande föremål O’learys. En medarbetare ska ha blivit slagen i samband med rånet.

17 februari 2017: Gärningsmän körde in i JC-butiken med en bil för att komma in och tjuvarna, som fick med sig en hel del kläder, lyckades fly innan polisen var på plats.

24 februari 2017: Smash and grab-kupp mot Carlings. Tjuvarna lyckades inte få något stöldgods av större värde.