Tjuvarna slår till när barn hämtas

Vittnesmålen om inbrotten har varit skrala. ”Någon kan ha sett, men det kan vara så att folk inte ger sig tillkänna förrän du frågar,” säger Linnea Bergman.
Vittnesmålen om inbrotten har varit skrala. ”Någon kan ha sett, men det kan vara så att folk inte ger sig tillkänna förrän du frågar,” säger Linnea Bergman.
Ishallen i Salem är en av de platser där tjuvar gjort bilinbrott.
Ishallen i Salem är en av de platser där tjuvar gjort bilinbrott.
Föräldrarna ska bara in och hämta sina barn på skolan eller dagis.

När de kommer ut har någon krossat fönsterrutan på bilen och stulit väskan, datorn eller mobiltelefonen.

Det senaste halvåret har det inträffat flera fall i Salems kommun där tjuvar slagit till utanför skolor och förskolor. För drygt två veckor sedan gjordes två inbrott i bilar utanför skolor med kort mellanrum.

En 42-årig kvinna som skulle hämta barn klockan tre på eftermiddagen vid förskolan Sysslagården i Salem möttes av en krossad bakruta när hon kom tillbaka till bilen sju minuter senare. Plånbok, nycklar, glasögon och telefon var försvunna.

Ungefär en halv timme senare var det dags igen. Den här gången utanför Rönninge skola på Rönninge skolväg.

– Det är svårt att säga om det är något samband. Men det är ändå samma tid och modus (tillvägagångssätt), säger Linnea Bergman, gruppchef för närpolisen i Salem.

Lokaltidningen Mitt i möter henne utanför skolan i Rönninge.

– Målsägande skulle bara in och hämta sina barn. Så det var i princip bara en snabbvisit. Hon parkerade bilen, lämnade väskan kvar, gick in, kom tillbaka och då hade det varit inbrott. Man hade krossat rutan.

Vid Rönninge skola blev en 38-årig kvinna av med sin väska och plånbok innehållande id-kort och ett par tusen kronor i kontanter.

Men några spår efter tjuvarna finns inte. Och Linnea Bergman pekar ut åtta fall med liknande tillvägagångssätt det senaste halvåret.

Sex av stölderna har skett utanför skolor och förskolor. En av dem har inträffat vid ishallen i Salem centrum och en annan i det nya friluftsområdet i nedre Söderby.

– Jag var ute och gick i kanske tjugo minuter. Man undrar om de står och spanar eller om de chansar, säger Rönningebon Noomi Liljefors som blev av med en förbandslåda, en hundskål och en gps hon hade i bilen.

Det är inte första gången hon råkar ut för stölder ur bilen. Ett år tidigare krossade någon bilrutorna på samma plats. Den gången stal tjuvarna en säck med lök. Hon berättar att hon ofta ser glaskross på parkeringen.

– Det är väldigt snabba brott, där man kikat på vad som finns lättillgängligt. De här individerna vill att det ska gå undan. Man drar ju uppmärksamheten till sig om man krossar en ruta, säger gruppchef Linnea Bergman.

Vid Sysslagården, den andra platsen som drabbades senast, finns både personal och barn ute på gården när vi kommer.

– Jag har jobbat på förskola i Botkyrka och liknande har även hänt där, säger en anställd på skolan.

Lars-Göran Strid, brottsförebyggare på Södertörnspolisen, varnar, precis som sin kollega Linnea Bergman på Salempolisen, för att lämna saker synligt i bilen.

– Jag kan inte säga att vi har någon våg i Botkyrka. Men det förekommer även här. Tjuvarna vet om att föräldrarna springer in och lämnar väskor och datorer, säger Lars-Göran Strid.