Tjuvarna slog till i Jalils kiosk för tredje gången

Efter de upprepade brotten är Jalil Zanjani alltmer tveksam till att fortsätta driva kiosken vid tunnelbanan i Svedmyra.
Efter de upprepade brotten är Jalil Zanjani alltmer tveksam till att fortsätta driva kiosken vid tunnelbanan i Svedmyra.
En liten andel av befolkningen utsätts för en stor del av brotten. Kioskägaren Jalil Zanjani i Svedmyra är en av dem. Efter två rån och ett inbrott kräver han nu kraftinsatser från polisen.

– Det kan inte fortsätta så här, säger han.

Tjuvarna slog till vid fyratiden, natten till den 7 mars. Med hjälp av två stora stenar krossade de ett fönster och gick in i Jalil Zanjanis tunnelbanekiosk i Svedmyra. Övervakningsbilder visar hur två gärningsmän med luvor och täckta ansikten rafsar åt sig SL-remsor, telefonkort och kontanter.

Lokaltidningen Mitt i skrev redan förra vintern om kiosken. Då hade Jalil Zanjari utsatts för två rån på en vecka. Efter det aktuella inbrottet har han fått nog.

– Det är jättejobbigt. Det känns inte som att polisen tar det här på allvar, säger han.

Området vid t-banan verkar ha blivit brottslingarnas favorit. Myrans grill, som ligger ett knappt stenkast från kiosken, hade tre inbrott på två månader i höstas.

– Det händer jävligt mycket här i området, säger ägaren Amir ­Gebrail.

Att ett och samma brottsoffer råkar illa ut flera gånger är inte ovanligt. Statistik från Brotts­förebyggande rådet (Brå) visar att ungefär tio procent av brottsoffren utsätts för 50 procent av brotten. En förklaring anses vara att gärningsmän gärna upprepar ett lyckat brott.

– Man brukar säga att en tjuv som promenerar på en gata där han har gjort inbrott förut ser tre sorters hus – troligen olämpliga, troligen lämpliga och ett som han vet är lämpligt, förklarar Lina Nilsson, författare till rapporten Upprepad utsatthet för brott.

Kunskapen om vissa brottsoffers utsatthet borde enligt Brå styra polisens förebyggande arbete. Forskning visar att antalet brott kan minskas kraftigt med rätt fokus.

Men det är viktigt att insatserna görs direkt. Just vid butiksinbrott är risken för upprepning störst de första veckorna.

Hos Söderortspolisens mängdbrottsgrupp verkar kunskapen om Brå:s forskning vara låg. Två veckor efter inbrottet i Jalils kiosk har ärendet fortfarande inte nått utredaren.

– Det är inte så att vi kastat oss över det här inbrottet, vi har många andra att utreda, säger polisens utredare, som annars inte vill uttala sig.

Enligt Peter Aasa, brottsförebyggande koordinator vid Farsta närpolis, kan inte allt ansvar heller läggas på polisen

– Vi kan ge tips och råd, men det är upp till den som drabbats att själv vidta åtgärderna. Genom att förstärka skalskyddet och inte låta pengar ligga kvar i kassan minskar man risken att brottslingar återkommer, säger han.